DISTRIBUIȚI

Președintele SUA, Donald Trump, a sugerat, în discuțiile cu consilierii săi, că ar putea cumpăra insula Groenlanda, teritoriu autonom danez, dar nu este clar cât de serioasă este ideea liderului de la Casa Albă, informează publicația The Wall Street Journal, citând surse familiare cu discuțiile, transmite și mediafax.

Trump a menționat acest subiect cu ocazia unor întrevederi, la dineuri și în treacăt, întrebându-se consilierii dacă SUA pot achiziționa Groenlanda, ascultând cu interes discuțiile privind abundența resurselor naturale și importanța geopolitică a insulei și, potrivit unor persoane, a cerut unui consilier de la Casa Albă să analizeze ideea.


Citește și: Coreea de Nord a tras în mare alte ‘proiectile neidentificate’ și respinge orice negociere cu Seulul

Cu o populație de 56,000 de locuitori, Groenlanda face parte din Danemarca, având o largă autonomie internă, însă Copenhaga decide asupra chestiunilor de securitate și politică externă. În urma unui referendum în 1982, locuitorii insulei au decis retragerea din Uniunea Europeană.

Casa Albă și Departamentul de Stat de la Washington nu au răspuns solicitărilor jurnaliștilor americani de a comenta informațiile. De asemenea, niciun răspuns nu a fost primit de la oficiali guvernamentali danezi, de la Ambasada daneză în SUA sau de la cabinetul premierului din Groenlanda.

Oficialii americani consideră Groenlanda ca având o mare importanță pentru securitatea Statelor Unite. Un tratat defensiv între Copenhaga și Washington, încheiat în urmă cu mai multe decenii, conferă forțelor armate ale SUA drepturi aproape nelimitate în Groenlanda, unde se află cea mai nordică bază militară americană, Thule Air Base. Aflată la aproximativ 750 de mile (1200 de kilometri) nord de Cercul polar arctic, baza include o stație radar ce face parte din sistemul american de avertizare timpurie pentru amenințări balistice. De asemenea, baza este folosită de Comandamentul Spațial din cadrul Forțelor aeriene SUA, cât și de Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospațială (NORAD).

SUA au depus eforturi susținute să blocheze inițiativele economice chineze în Groenlanda.

Citește și: Norvegia NU mai finanțează blocarea defrișărilor din Brazilia

Aceasta nu ar fi prima tentativă a Washingtonului de a achiziționa teritoriul danez. După cel de-al Doilea Război Mondial, Administrația SUA, condusă de Harry Truman, a dezvoltat un interes geopolitic pentru Groenlanda, iar în 1946 a oferit 100 de milioane de dolari pentru insulă, însă Danemarca a refuzat oferta. Însă prima tentativă americană de a cumpăra insula, dar și Islanda, a avut loc în 1867, însă fără succes.

O persoană care a participat la un dineu în cursul căruia Donald Trump a menționat acest subiect le-a spus jurnaliștilor că liderul de la Casa Albă este interesat de acest subiect datorită resurselor naturale ale insulei, dar și pentru că ar oferi președinției sale o moștenire de tipul achiziției teritoriului Alaska, în anul 1867.