DISTRIBUIȚI
dpa

Liderul social-democraţilor din Macedonia de Nord, Zoran Zaev, va fi din nou premier, în virtutea unui acord de coaliţie încheiat marţi, care prevede de asemenea ca un albanez să ocupe acest post la sfârşitul mandatului actualului guvern, o premieră în această ţară, informează AFP, scrie agerpres.

Acordul încheiat cu principalul partid al albanezilor din Macedonia de Nord, DUI, prevede ca Zoran Zaev să-şi cedeze postul unui membru al minorităţii albaneze a ţării pentru o perioadă de o sută de zile după expirarea mandatului de patru ani al noului guvern şi înainte de viitoarele alegeri.


Citește și : Situația pandemiei de COVID-19 în Franţa

Pentru prima dată, un reprezentant al minorităţii albaneze (circa un sfert din populaţia de 1,8 milioane de locuitori), va ocupa cea mai importantă poziţie politică.

„Sunt mândru că am reuşit să încheiem acest acord de coaliţie în virtutea căruia voi avea onoarea să conduc viitorul guvern macedonean pentru un mandat de patru ani”, a declarat Zoran Zaev, al cărui partid SDSM a câştigat la foarte mică distanţă alegerile legislative din iulie.

„Statul va continua să fie sigur, în securitate, progresiv şi să înregistreze succese”, a adăugat el.

La rândul său, liderul DUI, Ali Ahmeti, l-a felicitat pe partenerul său pentru „curaj”.

Iniţial, DUI a revendicat ca un albanez să ocupe postul de premier. Partidul a făcut din această revendicare o condiţie pentru un acord de coaliţie.,

Citește și : Italia a raportat 403 cazuri noi de coronavirus şi cinci decese în ultimele 24 de ore

Însă, celelalte partide ale albanezilor din Macedonia de Nord au criticat acest acord şi au anunţat că intenţionează să boicoteze lucrările parlamentului, fiind nemulţumite atât de SDSM, cât şi de DUI.

Alegerile legislative din iulie au fost primele după ce guvernul lui Zoran Zaev a adăugat termenul „de Nord” la numele ţării, pentru a soluţiona un vechi conflict cu Grecia şi a deschide calea spre aderarea ţării sale la Uniunea Europeană şi NATO.

Acest acord cu Atena, puternic criticat de naţionaliştii de dreapta din VMRO-VPMNE, a aprofundat divizările politice din ţară.