DISTRIBUIȚI
BBC

Zoran Milanovic, fostul prim-ministru social-democrat învestit marţi ca preşedinte al Croaţiei, este un fost jurist şi diplomat care spune că vrea să restabilească un climat de toleranţă în ţara sa, notează France Presse, într-un amplu comentariu, scrie agerpres.

Noul şef de stat, în vârstă de 53 de ani, a câştigat alegerile prezidenţiale în ianuarie promiţând o Croaţie „normală” care ştie să întoarcă pagina războiului de independenţă (1991-1995).


Citește și : Trump cere ca toate procesele declanşate de ancheta procurorului Mueller să fie anulate

Când a fost numit prim-ministru în 2011, el era considerat de mulţi drept personajul ideal. El a fost scutit de acuzaţii de corupţie care au pătat reputaţia multor membri ai HDZ, formaţiunea de centru-dreapta ce a dominat aproape continuu viaţa politică croată de la independenţă.

Dar guvernul său nu s-a conformat aşteptărilor, nu a reuşit să efectueze reformele aşteptate, să cureţe ţara de clientelismul generalizat şi nici să consolideze economia.

SDP a pierdut puterea la alegerile legislative din 2015. Zoran Milanovic şi-a dat demisia din fruntea partidului când acesta a pierdut alegerile legislative anticipate în anul următor provocate de căderea unui guvern de coaliţie.

De atunci, el a condus o firmă de consultanţă în management, printre care ai cărei clienţi figurează şi prim-ministrul albanez Edi Rama, potrivit mass-media.

Dar în iunie 2019, el a decis să intre din nou în politică după trei ani pentru a se lansa în bătălia prezidenţială sub sloganul „Un preşedinte cu caracter”, o modalitate de a răspunde celor care-l acuză că este încăpăţânat.

Susţinătorii săi văd în el un bărbat inteligent, educat şi ambiţios, însă detractorii îi reproşează aroganţa faţă de rivali şi media. Perceput uneori ca fiind îndepărtat de clasele populare pe care pretinde că le apără, noul preşedinte este cunoscut ca fiind impulsiv, mai notează AFP.

El s-a descris în trecut ca având „inima în stânga şi capul în dreapta”. El a promis că va face din Croaţia o societate „normală şi onestă”, cu o justiţie independentă.

Provenind din clasa de mijloc intelectuală din Zagreb, de asemenea boxer amator, Zoran Milanovic a studiat dreptul obţinând rezultate strălucite înainte de a se alătura Ministerului Afacerilor Externe croat în timpul războiului de independenţă împotriva forţelor sârbe. El a fost trei ani în post la reprezentanţele croate pe lângă Uniunea Europeană şi NATO la Bruxelles, aderând abia în 1999, la 33 de ani, la SDP, o formaţiune rezultată din vechiul partid comunist.

Citește și : Procesul lui Netanyahu va începe la 17 martie

Vorbitor incisiv, el a preluat conducerea acestui partid în 2007, fiind perceput ca reprezentantul perfect al electoratului urban şi progresist şi ca o contrapondere la cercurile rurale, catolice şi conservatoare.

Căsătorit cu o doctoriţă, alergător şi fan al bicicletei, el are doi fii.