DISTRIBUIȚI
Provial Ministerio de Comunicaciones / Facebook

Autorităţile Protecţiei civile din Guatemala au evacuat luni de urgenţă comunitatea El Rodeo, ca urmare a scurgerii de materii piroclastice expulzate de Vulcanul Fuego, a cărui erupţie violentă din 3 iunie a provocat moartea a cel puţin 114 de persoane şi dispariţia altor 197, relatează EFE, potrivit agerpres.

Evacuarea totală din zona zero s-a realizat cu camioane ale Ministerului Apărării, ca urmare a scurgerii de lavă pe versantul Lajas care a ajuns până în drumul naţional RN-14, potrivit lui David De León, şeful Coordonării naţionale pentru gestionarea dezastrelor (Conred).


Citeşte şi: O adolescentă din România a fost ucisă cu sânge rece într-un parc din Germania. Criminalul este un turc de 25 de ani – FOTO

După erupţia vulcanului Fuego, s-au format fluxuri piroclastice în care cenuşa şi rocile duc la avalanşe rapide şi cu temperaturi ridicate. Regiunea din jurul vulcanului are o calitate a aerului precară, iar inhalarea de cenuşă vulcanică poate provoca probleme respiratorii.

Scurgerea de materii piroclastice, facilitată de ploile din cursul zilei de luni care au provocat alunecări de noroi, face parte din piedicile întâmpinate zilele acestea de echipele de salvare desfăşurate la faţa locului.

Luni au fost găsite rămăşiţele a cel puţin patru persoane, datorită eforturilor depuse de echipele de salvare, care se adaugă astfel celorlalte 110 victime, contabilizate oficial de Conred, care a anunţat de asemenea 197 de dispăruţi şi în total 1,7 milioane de persoane afectate de această tragedie.

Citeşte şi: Grav accident naval pe Volga (FOTO). 10 oameni au murit după o ciocnire între un vas de croazieră şi un remorcher