DISTRIBUIȚI

– Întreaga parte centrală a oraşului Bruxelles va deveni o zonă mult mai mult deschisă pietonilor şi bicicliştilor decât până acum, în încercarea autorităţilor belgiene de a gestiona mai bine spaţiile publice în actuala criză cauzată de noul coronavirus, transmite marţi politico.eu, scrie agerpres.

Pentru a facilita distanţarea socială impusă de COVID-19, capitala belgiană va spori, începând din luna mai, zonele pietonale şi pistele pentru biciclişti în interiorul aşa-numitului Pentagon – limitată de şoseaua ce înconjoară zona veche a oraşului – şi să stabilească la 20 de kilometri viteza maximă permisă a automobilelor în interiorul perimetrului respectiv.


Citește și : Un nou record de persoane vindecate de COVID-19 în Italia; 534 de decese într-o zi

Guvernul belgian urmează să prezinte vineri planul de mobilitate pentru centrul oraşului, premierul belgian Sophie Wilmes promiţând să aibă o abordare ”pas cu pas” în privinţa ridicării restricţiilor introduse pentru limitarea propagării coronavirusului.

Planul, dezvăluit recent şi de cotidianul Le Soir, a fost elaborat de primarul Bruxellesului, Philippe Close, şi de ministrul pentru mobilitate din administraţia locală, Bart Dhondt.

”Ideea nu este de a alunga maşinile, ci de a împărţi şi gestiona mai bine spaţiul nostru public”, a declarat un purtător de cuvânt al primăriei capitalei belgiene.

Citește și : Spania autorizează ieşirea limitată din case a copiilor

Bruxellesul se alătură astfel altor oraşe europene care îşi schimbă regulile de circulaţie ca rezultat al pandemiei de COVID-19. Metropola italiană Milano, una dintre zonele cele mai grav lovite de pandemie, a anunţat recent că 35 de kilometri din străzile sale vor fi transformate în această vară în zone pietonale şi pentru biciclişti, accesul automobilelor fiind limitat strict pentru a favoriza distanţarea socială. La Berlin, autorităţile locale au decis să lărgească pistele pentru biciclişti, pentru a spori siguranţa circulaţiei în perioada pandemiei de coronavirus.