DISTRIBUIȚI

Preşedintele israelian Reuven Rivlin a evocat joi un „profund dezacord” cu Polonia cu privire la istoria Holocaustului şi i-a cerut Varşoviei să-şi asume „studiul complet” al acestuia, într-o aluzie la responsabilitatea unor polonezi în acea perioadă, informează AFP, potrivit agerpres.

Rivlin a făcut aceste declaraţii la Oswiecim, în sudul Poloniei, în faţa omologului său Andrzej Duda, împreună cu care urma să participe la ‘Marşul celor Vii’, eveniment educativ organizat de 30 de ani de Israel pe locul fostului lagăr de exterminare Auschwitz-Birkenau. Acest eveniment are loc în Ziua Holocaustului, dedicată celor circa 6 milioane de evrei ucişi de fasciştii germani.


Citeşte şi: Polonia şi Israelul organizează ceremonii pentru a marca Ziua de Comemorare a Holocaustului

„Avem un profund respect pentru examenul de conştiinţă pe care poporul polonez l-a făcut, însă avem de asemenea un profund dezacord”, a declarat Reuven Rivlin cu privire la o lege controversată poloneză referitoare la epoca Holocaustului.

Însă, „în pofida relaţiei excepţionale între cele două popoare, noi cerem ca Polonia să-şi asume responsabilitatea pentru studiul complet al Holocaustului şi diversele evenimente care au avut loc în epoca exterminării”, a declarat şeful statului israelian.

Întrevederea celor doi preşedinţi a intervenit la o lună după intrarea în vigoare a legii poloneze care a provocat puternice tensiuni cu Israelul. Menită să apere imaginea Poloniei şi a polonezilor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial împotriva acuzaţiilor false, ea prevede până la trei ani de închisoare pentru cei care ar atribui „responsabilitatea sau co-responsabilitatea naţiunii sau statului polonez pentru crimele comise de Al Treilea Reich”.

Guvernul israelian şi diaspora evreiască i-au reproşat Varşoviei că vrea să nege participarea unor polonezi la genocidul evreilor sau chiar să-i împiedice pe supravieţuitorii evrei să povestească despre experienţa lor sau despre uciderea rudelor lor.

Citeşte şi: Peste 400 de militari germani sunt anchetaţi pentru extremism

La rândul său, Duda a reafirmat că parlamentarii şi politicienii polonezi nu aveau în niciun caz intenţia de a bloca mărturiile supravieţuitorilor, inclusiv cu privire la comportamente ale polonezilor care „merită condamnate”.

Între 1940 şi începutul lui 1945, Germania fascistă a exterminat la Auschwitz-Birkenau în jur de 1,1 milioane de oameni, dintre care un milion de evrei din diferite ţări europene, precum şi circa 800.000 de polonezi non-evrei, 25.000 de romi şi 20.000 de soldaţi sovietici.