DISTRIBUIȚI
Operation World

Partidul de guvernământ din Zimbabwe și-a anunțat joi victoria în alegerile prezidențiale spunând opoziției, la o zi după ce țara s-a confruntat cu o serie de violențe, că ”noi toți ar trebui să pierdem cu demnitate”, iar comisia electorală a spus că rezultatul va fi anuțat ”curând”, informează AP, potrivit mediafax.

Președintele Emmerson Mnangagwa a transmis că guvernnul său a ținut legătura cu principalul lider al opoziției Nelson Chamisa în incercarea de a calma tensiunile, la câteva ore după ce a acuzat opoziția de incitare la violențe.


Citește și : Polonia respinge acuzaţiile Comisiei Europene în legătură cu măsurile de reformă din cadrul Curţii Supreme

Armata a folosit miercuri focuri de armă pentru a-i dispersa pe protestatarii furioși de pe străzile din centrul orașului Harare după așa-numitele alegeri pașnice care au avut loc luni, primele fără fostul lider Robert Magube. Trupele au fost staționate în fața sediului partidului de opoziție Mișcarea pentru Schimbare Democratică.

Observatorii internaționali prezenți la alegeri au cerut statului african să anunțe cât mai curând rezultatul alegerilor pentru a reduce tensiunile, spunând că întârzierea va duce la creșterea speculațiilor privind manipularea alegerilor.

În mai multe mesaje postate pe Twitter, Mnangagwa a transmis că ”am fost în comunicare ” cu competitoul Chamisa și că ”trebuie să menținem acest dialog pentru a proteja pacea la care ținem”.

Aceste remarci conciliatoare vin la o zi după ce armata a tras focuri de armă și a bătut protestatarii. Guvernul a transmis că trei oameni au murit.

Citește și : Suedia cumpară un sistem antiaerian Patriot, pe fondul tensiunilor cu Rusia

Violențele s-au intensificat miercuri după ce comisia electorală a anunțat că partidul de guvernământ a câștigat majoritatea în parlament. Comisia a transmis că votul a fost liber și corect.