DISTRIBUIȚI
BBC

Cel puţin un manifestant a fost ucis miercuri în confruntări între forţe de ordine şi susţinători ai opoziţiei, care acuză Comisia Electorală de fraude, după ce a anunţat că partidul aflat la putere în Zimbabwe din 1980, Zanu-PF, a obţinut majoritatea absolută în Adunarea Naţională, relatează AFP, potrivit news.ro .

Un bărbat a căzut sub tirurile unor militari, care au deschis focul cu gloanţe reale, a constatat un fotograf AFP.


Citește și : Numărul victimelor provocate de erupția vulcanului Fuego din Guatemala a ajuns la 161

Anterior, poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă în încercarea de a dispersa o mulţime adunată în faţa sediului temporar al Comisiei Electorale, care a ripostat cu tiruri cu pietre.

”Nu vrem militarii în stradă. Ei nu ne vor face să tăcem cu puşile lor”, a avertizat Beridge Takaendesa, un fost agent imobiliar în vârstă de 43 de ani.

Preşedintele în exerciţiu Emmerson Mnangagwa, care i-a succedat în noiembrie lui Robert Mugabe, îndepărtat după aproape 40 de ani de putere printr-o lovitură în forţă a armatei şi a partidului său, a lansat un apel la calm.

Citește și : Rămăşiţele restituite de Coreea de Nord Washingtonului, ”probabil americane”

”A venit timpul să se dea dovadă de responsabilitate, iar mai înainte de toate a venit vremea păcii. În această perioadă crucială, îndemn pe toată lumea să înceteze să facă declaraţii provocatoare (…). Ar trebui să dăm dovadă de răbdare şi maturitate” aşteptând rezultatele definitive, a scris el pe Twitter.

Scrutinele din perioada Mugabe au fost pătate cu regularitate de fraude şi violenţe.