DISTRIBUIȚI
The Telegraph

Atentatul cu exploziv care a vizat sâmbătă, la Bulawayo, în Zimbabwe, un miting electoral al preşedintelui Emmerson Mnangagwa, s-a soldat cu 41 de răniţi, conform unui nou bilanţ comunicat duminică de ministrul sănătăţii, David Parirenyatwa, relatează AFP, scrie agerpres.

Un dispozitiv neidentificat a explodat sâmbătă la finalul unei reuniuni electorale a lui Mnangagwa, candidatul partidului la putere, Zanu-PF, în alegerile prezidenţiale de la 30 iulie.


Citește și : Siria : Aviația rusă a bombardat localităţi controlate de rebeli în estul provinciei Deraa (OSDO)

Câteva mii de persoane asistau la acest miting, organizat pe un stadion din Bulawayo, al doilea oraş al ţării, considerat un fief al opoziţiei.

Preşedintele Mnangagwa, scăpat teafăr, a sugerat că a fost vorba de un atentat, ‘un gest laş’, care l-a vizat personal. Atacul nu a fost revendicat deocamdată.

Printre cei răniţi se află însă cei doi vicepreşedinţi ai ţării, Constantino Chiwenga şi Kembo Mohadi, şi mai mulţi responsabili de rang înalt ai partidului Zanu-PF, majoritatea cu leziuni uşoare.

‘Unii răniţi au avut nevoie de intervenţii chirurgicale dificile’, a precizat totuşi ministrul sănătăţii.

Atentatul a intervenit pe ultima linie dreaptă a campaniei pentru alegerile generale de la 30 iulie, primele organizate după demisia forţată, în noiembrie, a preşedintelui Robert Mugabe, care a condus cu o mână forte Zimbabwe de la cucerirea independenţei ţării, în 1980.

Citește și : Italia/Migranți: Matteo Salvini denunță „aroganţa” lui Emmanuel Macron

Abandonat de armată şi de partidul său, Mugabe a fost înlocuit de Mnangagwa, fostul său vicepreşedinte.

În absenţa unei uriaşe surprize, Mnangagwa va câştiga scrutinul prezidenţial, în faţa unei opoziţii rămase fără liderul său istoric, Morgan Tsvangirai, decedat în februarie.