DISTRIBUIȚI
AP

Comitetul central al partidului aflat la conducerea Zimbabwe, ZANU-PF, se va întâlni duminică dimineaţă pentru a-l destitui pe preşedintele Robert Mugabe din funcţia de lider al organizaţiei politice.

Informaţia a fost oferită de două surse apropiate partidului.


Potrivit Reuters, întâlnirea este programată să înceapă la ora locală 10.30. În cadrul acesteia, Emmerson Mnangagwa va fi repus în funcţia de vicepreşedinte, iar soţia lui Mugabe, Grace, va fi demisă din funcţia de lider al organizaţiei pentru femei a partidului.

Sute de mii de oameni s-au adunat, sâmbătă, în centrul Harare, capitala Zimbabwe, pentru a cere demisia preşedintelui Robert Mugabe. Protestul, descris iniţial ca un „mars de solidaritate” s-a transformat uşor într-o sărbătoare care are în centru armata.

Mulţimea a pornit în urmă cu aproximativ o oră spre reşedinţa preşedintelui Mugabe, unde el se află în arest de câteva zile.

Oamenii sărbătoresc sfârşitul erei Mugabe, privind momentul ca pe o adoua declarare a independenţei.

Nepotul lui Mugabe, Patrick Zhuwao, aflat în Africa de Sud, a declarat sâmbătă pentru Reuters că vârtnicul lider şi soţia lui „sunt gata să moară pentru ceea ce este corect” şi nu intenţionează să renunţe pentru a legitima ce numesc a fi lovitură de stat.

El a mai spus că Mugabe nu a reuşit să doarmă aproape deloc de când armata a preluat puterea, miercuri, dar starea lui de sănătate este bună.

Secretarul general al Asociaţiei Veteranulor de Război din Zimbabwe, Victor Matemadanda, a fost cel care i-a îndemnat pe oamenii adunaţi la miting să meargă spre reşedinţa lui Mugabe, iar în imaginile transmise de televiziuni sunt văzute sute de persoane îndreptându-se spre locul în acre şe află preşedintele.