DISTRIBUIȚI

Ziarul iranian Jahane Sanat a fost închis luni pentru un material critic privind bilanţul oficial al epidemiei de coronavirus, transmite dpa, potrivit agerpres.

‘Mi s-a spus la telefon că ziarul nostru, Jahane Sanat, este închis din ordinul comisiei de reglementare media, din cauza unui interviu despre coronavirus’, a declarat redactorul-şef Resa Saadi.


Citește și : Explozie puternică în Baltimore

Interviul fusese acordat de un epidemiolog prezentat ca membru al grupului de lucru iranian împotriva coronavirusului. Acesta a afirmat că statisticile din Iran sunt manipulate din motive politice şi de securitate, iar în realitate numerele sunt de 20 de ori mai mari decât cele comunicate de Ministerul Sănătăţii de la Teheran, în special în privinţa deceselor. El a mai susţinut că epidemia a izbucnit în Iran înainte de sfârşitul lui februarie, dar nu a fost raportată din cauza alegerilor parlamentare şi a aniversării Revoluţiei Islamice.

Ministerul Sănătăţii a dezminţit categoric articolul şi a criticat ziarul pentru lipsă de profesionalism, declarând că epidemiologul respectiv nu face parte din grupul de lucru, iar afirmaţiile acestuia sunt lipsite de obiectivitate şi incorecte.

Citește și : Guvernul Libanului şi-a prezentat demisia

Ziarul economic Jahane Sanat, fondat în 2004, este cunoscut pentru articolele serioase şi obiective, menţionează dpa. Statisticile oficiale din Iran privind coronavirusul sunt privite cu suspiciune şi în străinătate; potrivit unor surse anonime, care nu pot fi verificate, epidemia de COVID-19 a provocat până acum 40.000 de decese. Bilanţul actualizat luni de Ministerul Sănătăţii consemnează 18.616 morţi din 328.844 de cazuri.