DISTRIBUIȚI

Un tribunal din Istanbul a dispus eliberarea condiţionată a unui ziarist al cotidianului de opoziţie Sozcu, acuzat de legături cu autorii loviturii de stat eşuate de la 15 iulie 2016, relatează agerpes .

Bekir Gokmen Ulu, reţinut în mai a.c. şi care urma să fie eliberat în seara de miercuri din închisoarea Silivri de lângă Istanbul, nu este singurul colaborator al Sozcu urmărit în legătură cu puciul de anul trecut. Împreună cu el au mai fost vizaţi de mandate de arestare proprietarul publicaţiei, Burak Akbay, care însă s-a sustras până acum arestării, responsabila site-ului de internet al ziarului, Mediha Olgun, precum şi responsabila financiară, Yonca Yucekaleli, care au fost deja puse în libertate condiţionată.


Citiți și : Ambasadorii UE au dat undă verde pentru adoptarea de sancţiuni împotriva Venezuelei

Burak Akbay este acuzat că a condus şi a făcut propagandă pentru o „organizaţie teroristă” şi ceilalţi trei că au acordat în mod intenţionat ajutor unei organizaţii teroriste, fapte pentru care ar putea fi condamnaţi, primul, la 30 de ani închisoare, iar ceilalţi la câte 15.

Prin „organizaţie teroristă”, actul de acuzare face referire la mişcarea condusă de clericul Fethullah Gulen, stabilit în SUA şi acuzat de Ankara de orchestrarea puciului eşuat.

Marţi, în deschiderea procesului colaboratorilor Sozcu („Corifeu”) – cotidian naţionalist laic, foarte critic la adresa guvernului turc şi foarte popular în Turcia -, mai mulţi martori, inclusiv apropiaţi de guvern, au luat apărarea ziarului, respingând ideea că ar putea avea legături cu Gulen.

Sozcu a publicat în ziua puciului un articol în care a dat adresa exactă a locului unde se afla atunci preşedintele Recep Tayyip Erdogan în vacanţă la Marea Egee. Şeful statului a afirmat că în acea noapte a scăpat în ultimul moment de un comando de militari pucişti care au descins cu elicopterul şi au luat cu asalt complexul hotelier în care era cazat.

Peste 50.000 de persoane au fost arestate în Turcia şi cel puţin alte 140.000 au fost concediate sau suspendate din posturi în urma puciului eşuat.