DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy speaks via video link during a meeting of ministers of defence at Ramstein Air Base in Germany to discuss how to help Ukraine defend itself, amid Russia's attack on Ukraine continues, in Kyiv, Ukraine January 20, 2023. Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY./File Photo

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că Ucraina va lupta pentru a păstra oraşul-„fortăreaţă” Bahmut, din estul ţării, atât timp cât va putea şi a îndemnat Occidentul să furnizeze arme cu rază lungă de acţiune pentru a ajuta Kievul să împingă forţele ruseşti din regiunea Donbas, relatează CNN , scrie news.ro

„Nimeni nu va renunţa la Bahmut. Vom lupta cât de mult timp vom putea. Noi considerăm Bahmut fortăreaţa noastră”, a declarat Zelenski la conferinţa de presă comună cu liderii UE, Ursula von der Leyen şi Charles Michel.


Citește și : Biden subliniază necesitatea respectării regulilor convenite pe Esplanada Moscheilor

„Dacă (livrările) de arme vor fi accelerate, în special arme cu rază lungă de acţiune, nu numai că nu vom părăsi Bahmut, dar vom începe să eliberăm Donbasul, care este ocupat din 2014”, a spus Zelenskli.

Oraşul Bahmut a devenit în ultimele luni punctul central al rezistenţei ucrainene faţă de invazia Rusiei. Oficialii ruşi spun că forţele Moscovei înconjoară Bahmutul din mai multe direcţii şi luptă pentru a prelua controlul asupra unui drum care este, de asemenea, o rută importantă de aprovizionare pentru forţele ucrainene.

Zelenski a spus că Rusia va continua să avanseze în est, dar a dat asigurări că forţele ucrainene vor putea rezista până la sosirea mai multor arme occidentale.

Citește și : Trei români au murit într-un grav accident petrecut în Slovenia

El spune că la Bahmut, Rusia vrea să se răzbune pentru eşecurile sale militare. „Rusia vrea să se răzbune. Răzbunare în est, unde nu au reuşit. Vor să cucerească estul. Sarcina noastră este să nu le oferim această şansă, prin întărirea armatei noastre cu armele necesare. Cred că avem toate şansele”, a declarat Zelenski.

Oficialii ucraineni au declarat în ultimele săptămâni că Rusia se pregăteşte pentru o ofensivă de primăvară.