DISTRIBUIȚI
Capital

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că un război total cu Rusia este o posibilitate şi că îşi doreşte să aibă o întâlnire substanţială cu preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit Reuters, potrivit agerpres

Întrebat la Summitul Strategiei Europene de la Ialta (YES) dacă ar putea exista cu adevărat un război total cu Rusia, care a anexat Peninsula Crimeea de la Ucraina în 2014 şi îi sprijină pe separatiştii din estul Ucrainei, Zelenski a răspuns: „Cred că se poate întâmpla”.


Citește și : Acţiune în justiţie la Tribunalul UE împotriva certificatului sanitar european

„E cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla, dar, din păcate, există această posibilitate”, a adăugat el, vorbind în ucraineană.

Conform Kievului, conflictul din estul Ucrainei a făcut 14.000 de morţi începând din 2014.

Zelenski a spus că relaţiile cu SUA s-au îmbunătăţit, însă a deplâns faptul că Ucraina nu a primit un răspuns clar la solicitarea sa de a adera la NATO, un pas care ar înfuria cu siguranţă Moscova.

„Nu am primit o poziţie directă cu privire la aderarea Ucrainei la NATO. Ucraina este pregătită de mult timp”, a spus el.

Zelenski a mai declarat că un refuz de a primi Ucraina ar slăbi NATO şi ar face jocul Rusiei.

Tensiunile dintre Kiev şi Moscova s-au amplificat la începutul acestui an, când luptele din estul Ucrainei s-au intensificat, iar Rusia a masat mai multe trupe în apropierea graniţei.

Moscova a acuzat Ucraina că a pierdut interesul în discuţiile de pace, în timp ce Zelenski a insistat fără succes pentru o întâlnire cu Putin în zona de conflict.

„Sincer, nu am timp să mă gândesc la el”, a declarat Zelenski vineri.

Citește și : Doi jurnalişti afgani, bătuţi de talibani până când nu au mai putut să se ridice în picioare

„Sunt mai interesat dacă putem cu adevărat să avem o întâlnire substanţială, şi nu declarativă, aşa cum face cu unele state”, a adăugat el.

„Astăzi mi se pare că ei nu par să vadă sensul rezolvării unor chestiuni. Încheierea războiului şi rezolvarea rapidă a chestiunilor legate de conflict – nu îşi doresc asta”, a mai spus Zelenski.