DISTRIBUIȚI
G4Media.ro

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat vineri „rezultatele semnificative” ale contraofensivei ucrainene în estul ţării, într-un moment în care oraşul strategic Liman, controlat de ruşi, este parţial înconjurat de trupe militare ale Kievului, notează AFP, potrivit agerpres.

„Avem rezultate semnificative în estul ţării (…) Toată lumea a auzit ce se întâmplă la Liman, în regiunea Doneţk. Sunt paşi care contează mult pentru noi”, şi-a exprimat el satisfacţia în discursul său zilnic publicat pe reţelele sociale.


Citește și : Putin anunţă anexarea regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporijie şi Herson- VIDEO

„Trebuie să ne eliberăm toate teritoriile, iar aceasta va fi cea mai bună dovadă că dreptul internaţional şi valorile umane nu pot fi încălcate de niciun stat terorist, oricât de insolent ar fi, precum Rusia”, a adăugat el, cu trăsături obosite, în faţa camerei video.

Volodimir Zelenski a recunoscut că „drumul ţării noastre este dificil”, dar „clar” în ochii săi: „Este calea independenţei, integrităţii teritoriale, integrării în lumea civilizată şi dezvoltării sociale”, a afirmat el în faţa unei Rusii care, în opinia sa, este sortită doar „înfrângerii, ruşinii şi condamnării”.

Vineri, preşedintele rus Vladimir Putin a oficializat anexarea a patru regiuni ucrainene din sud şi est, controlate parţial sau complet de Moscova, o decizie condamnată pe scară largă de Kiev şi aliaţii săi occidentali.

În ceea ce priveşte atacul mortal cu rachete comis vineri asupra civililor la Zaporojie, preşedintele ucrainean a denunţat, pe de altă parte, „o crimă deliberată şi absolut calculată” a armatei ruse.

Citește și : Stoltenberg: Forțele NATO din Marea Baltică și Marea Nordului ajută la investigarea exploziilor Nord Stream

Autorităţile de ocupaţie pro-ruse din Zaporojie au acuzat forţele ucrainene că au tras asupra acestor vehicule pentru a împiedica civilii care încercau să ajungă în zona sub control rusesc.

„Până în prezent, sunt 30 de morţi”, a confirmat Volodimir Zelenski. Poliţia ucraineană a comunicat aceleaşi date cu câteva minute mai devreme, potrivit AFP.