DISTRIBUIȚI
gazeta.ru

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a vaccinat marţi cu prima doză de vaccin anti-COVID-19, în timpul unei deplasări pe linia frontului din estul ţării, dorind astfel să-şi încurajeze concetăţenii, mulţi reticenţi faţă de vaccin, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres

”M-am vaccinat (…) pe linia frontului împreună cu soldaţii noştri”, a scris el pe Twitter, unde a postat şi o fotografie din momentul vaccinării, subliniind că ”vaccinul ne va permite să trăim din nou fără restricţii”.


Citește și : O jurnalistă din Belarus a fost condamnată la închisoare

”Nu există motive de teamă, eu sunt exemplul”, a scris Zelenski de asemenea pe Instagram şi i-a îndemnat pe toţi ucrainenii să se înscrie pe lista de aşteptare pentru vaccin. Deocamdată, în Ucraina au acces la vaccinarea anti-COVID-19 numai militarii şi personalul sanitar care tratează bolnavii infectaţi cu coronavirus.

Preşedintele Zelenski, care a fost el însuşi infectat în noiembrie, dar fără să sufere complicaţii, a fost vaccinat într-un spital militar mobil la Severodoneţk, în regiunea Lugansk, afectată începând din anul 2014 de conflictul armat cu separatiştii pro-ruşi.

Ucraina a lansat miercurea trecută campania de vaccinare anti-COVID-19 şi dispune deocamdată de un singur vaccin, cel al AstraZeneca, dar produs în India şi comercializat sub numele de Covishield, din care a recepţionat o primă tranşă de 500.000 de doze.

Mulţi ucraineni rămân însă sceptici faţă de acest vaccin, mai ales din cauza locului său de producţie, plus că în Ucraina au fost mai multe scandaluri în care guvernul a fost acuzat că a cumpărat vaccinuri de proastă calitate. Circa 47% dintre ucraineni nu doresc să se vaccineze împotriva COVID-19, potrivit guvernului, care astfel are de dus o luptă contra scepticismului faţă de vaccinare.

Citește și : Germania vrea să prelungească izolarea impusă

Autorităţile de la Kiev îşi planificaseră iniţial să înceapă campania de vaccinare la jumătatea lunii februarie cu vaccinul Pfizer/BioNTech achiziţionat prin mecanismul COVAX gestionat de ONU, dar până în prezent nu s-a primit nimic.

Preşedintele Zelenski, al cărui guvern a respins achiziţia vaccinului rusesc Sputnik V, le-a cerut liderilor europeni să trimită vaccinuri Ucrainei şi altor state de la periferia UE ca gest de solidaritate şi de acţiune ”politică şi geopolitică”.