DISTRIBUIȚI

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că Rusia trebuie să poarte responsabilitatea pentru „actul de teroare” de la centrala nucleară ucraineană din Zaporojie sub ocupaţie rusă, ţinta unor lovituri pentru care Kievul şi Moscova se acuză reciproc, notează AFP, potrivit agerpres

Vineri, „ocupanţii au creat o altă situaţie extrem de riscantă pentru toată Europa: au lovit de două ori centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare de pe continentul nostru”, a afirmat Volodimir Zelenski în cotidianul discurs video.


Citește și : Mahmoud Abbas condamnă bombardamentele efectuate de armata israeliană în Fâşia Gaza şi cere intervenţia comunităţii internaţionale

„Orice bombardament al acestui sit este o crimă neruşinată, un act de teroare. Rusia trebuie să poarte responsabilitatea chiar a faptului că a creat o ameninţare la adresa unei centrale nucleare”, a continuat el.

Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc de lovituri în apropierea unui reactor nuclear de la centrala Zaporojie din sudul Ucrainei.

O linie de înaltă tensiune a fost avariată în acest atac, declanşând oprirea unuia dintre reactoarele centralei.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat marţi că situaţia este „volatilă” la centrala nucleară din Zaporojie şi devine „din ce în ce mai periculoasă pe zi ce trece”.

Citește și : Ucraina cere comunităţii internaţionale să ia masuri pentru a-i forţa pe ruşi să părăsească centrala din Zaporojie

În momentul cuceririi centralei în martie, armata rusă a deschis focul asupra clădirilor de pe amplasament, creând riscul unui accident nuclear major, potrivit AFP.