DISTRIBUIȚI

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a fluturat luni spectrul dezastrului de la Cernobîl şi a lansat un apel la noi sancţiuni împotriva Rusiei, în urma unor noi lovituri la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată de ruşi, notează AFP, potrivit agerpres.

„Lumea nu trebuie să uite Cernobîlul şi faptul că Zaporojie este cea mai mare centrală electrică din Europa. Dezastrul de la Cernobîl (în 1986) este explozia unui reactor, iar centrala de la Zaporojie are şase reactoare”, a declarat el luni seară în cotidianul discurs video.


Citeşte şi: Ucraina anchetează aproape 26.000 de cazuri de crime de război comise – Black News

Situl centralei Zaporojie, în sudul Ucrainei, se află sub control rus din 4 martie. A fost bombardat de două ori la sfârşitul săptămânii trecute, inclusiv lângă un reactor. Kievul şi Moscova s-au învinuit reciproc pentru aceste lovituri.

„Trebuie noi sancţiuni împotriva statului terorist şi împotriva întregii industrii nucleare ruse care creează ameninţarea unei catastrofe nucleare”, a continuat Volodimir Zelenski.

Citeşte şi: Adevărul mizerabil este că liderii noștri nu vor să avem energie ieftină – Black News

Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat la 26 aprilie 1986, provocând cel mai mare accident nuclear civil şi degajând un nor radioactiv care s-a răspândit în toată Europa.

Un conflict de intensitate puternică face ravagii în Ucraina de la 24 februarie, dată la care preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat armatei sale să invadeze ţara, reaminteşte AFP.