DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy speaks via video link during a meeting of ministers of defence at Ramstein Air Base in Germany to discuss how to help Ukraine defend itself, amid Russia's attack on Ukraine continues, in Kyiv, Ukraine January 20, 2023. Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY./File Photo

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a luat în considerare sâmbătă o petiţie online, al cărei autor a propus redenumirea oficială a Rusiei în Moscovia şi schimbarea termenilor „rus” în „moscovit” şi „Federaţiei Ruse” în „Federaţia Moscovia”, cerându-i premierului Denis Şmîgal să examineze propunerea, relatează publicaţia Ukrainska Pravda, potrivit agerpres

Reacţia Moscovei nu s-a lăsat aşteptată, fostul preşedinte Dmitri Medvedev şi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, au răspuns virulent la această iniţiativă, conform publicaţiei menţionate.


Citește și : Biden ignoră criticile vehemente ale Beijingului

Autorul petiţiei, care a strâns deja peste 250.000 de semnături, aminteşte că „numele istoric al Rusiei este de Moscovia”.

„Acest nume a fost utilizat în Europa şi în unele limbi asiatice. Numele apare, de asemenea, pe multe hărţi istorice din secolele XVI-XIX, care au fost produse în Europa înainte şi după ce Imperiul Moscoviei a fost redenumit Imperiul Rus”, se arată în petiţie.

Autorul apelului subliniază că „Rusia există de fapt numai de 301 ani” – de la 22 octombrie 1721, când ţarul moscovit Petru I a proclamat Împărăţia Moscovei drept „Imperiu Rus”.

În răspunsul său, Volodimir Zelenski a declarat că „problema ridicată în petiţie trebuie analizată cu atenţie atât din punct de vedere al contextului istoric şi cultural, cât şi în lumina posibilelor implicaţii juridice internaţionale”.

Zelenski a mai anunţat că i-a cerut premierului Denis Şmîgal să analizeze temeinic această propunere în colaborare cu instituţiile ştiinţifice ale ţării.

Anterior, ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghii Kisliţa, apreciase că Ucraina ar putea să aprobe o lege potrivit căreia Rusia se va numi Moscovia.

Sarcina dată de preşedintele Volodimir Zelenski premierului Denis Şmîgal de a examina posibilitatea redenumirii Rusiei în Moscovia reprezintă o „dovadă a încercării de a crea o anti-Rusie”, a reacţionat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, pe contul său de Telegram.

Pe un ton şi mai virulent, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a atacat iniţiativa, scriind pe contul său de Telegram că Ucraina ar trebui să fie redenumită în „Schweinisch Bandera-Reich”, indicând că variantele „Hohlandia”, un derivat de la „hohol”, aşa cum îi numesc peiorativ ruşii pe ucraineni, şi Malorossia sunt depăşite.

Citește și : Puterea din Venezuela leagă un acord cu opoziţia pentru ridicarea sancţiunilor

„Nazistul suprem de la Kiev a dat instrucţiuni să fie rezolvată problema redenumirii Rusiei în Moscovia. (…) Răspunsul nostru? Nu, desigur că nu Hohlandia. Şi cu siguranţă nu Malorossia. Doar Schweinisch Bandera-Reich.Exakt!”, a scris Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei, potrivit RBC.

Petiţia privind redenumirea Rusiei în Moscovia a fost publicată pe site-ul preşedintelui Ucrainei la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut. În februarie, petiţia strânsese deja 250.000 de semnături, un număr suficient pentru ca iniţiativa să fie luată în considerare de autorităţile ţării, notează Ukrainska Pravda.