DISTRIBUIȚI
Adevarul

Preşedintele Volodimir Zelenski a sugerat marţi Consiliului de Securitate al ONU să trimită o comisie de anchetă pentru a stabili că centrul comercial din Kremenciuk a fost distrus de o rachetă rusească, obţinând din partea celor 15 membri ai săi, inclusiv Rusia, păstrarea unui minut de reculegere pentru „toţi ucrainenii ucişi în război”, transmite AFP, potrivit agerpres.   

Într-o intervenţie în direct, a doua după cea din 5 aprilie, preşedintele ucrainean a cerut din nou ca Rusia să fie exclusă din Consiliul de Securitate şi să fie creat un tribunal care să judece „actele teroriste zilnice ale Moscovei”.


Citește și : Lituania INTERZICE importurile de gaze din Rusia

„Dacă aţi putea aduce un omagiu tuturor ucrainenilor care au fost ucişi în acest război, tuturor adulţilor, tuturor copiilor noştri, zeci de mii de oameni… Vă rog să le aduceţi un omagiu printr-un minut de reculegere”, a spus în încheierea discursului său Volodimir Zelenski, ridicându-se în picioare.

Părând puţin luaţi prin surprindere, cei 15 membri ai Consiliului de Securitate l-au imitat, la fel ca restul celor prezenţi în sală, potrivit imaginilor difuzate de canalul intern de televiziune al ONU. Reprezentând Rusia la începutul sesiunii, adjunctul ambasadorului, Dmitri Polianski, s-a ridicat şi el pentru a păstra minutul de reculegere.

Cu puţin timp înaintea acestui moment, preşedintele Zelenski denunţase din nou invadarea ţării sale pe 24 februarie de către Rusia şi încălcarea Cartei Naţiunilor Unite.

„Rusia nu ar trebui să aibă drept de vot” în chestiuni legate de războiul din Ucraina şi „nu are dreptul să rămână în Consiliul de Securitate”, a spus el, calificând această ţară drept un stat terorist care trebuie pedepsit.

Atacul asupra centrului comercial din Kremenciuk a provocat aproximativ 20 de morţi şi zeci de răniţi şi dispăruţi. Rusia neagă că a vizat o ţintă civilă, susţinând că a bombardat un depozit de arme.

Denunţând invitaţia adresată preşedintelui ucrainean de a lua cuvântul oferită de Albania, care exercită în prezent preşedinţia Consiliului de Securitate, Dmitri Polianski a repetat că Rusia a vizat un „depozit de arme europene şi americane” şi nu un mall.

„Dacă o rachetă ar fi lovit mallul, nu ar fi rămas nimic”, a spus el. „Muniţia stocată în depozit a provocat un incendiu care s-a extins la mall”, a adăugat el. S-a adresat apoi ţărilor occidentale spunând că livrările lor de arme Kievului „nu fac decât să prelungească agonia” executivului ucrainean.

Adjuncta secretarului general al ONU pentru afaceri politice, Rosemary DiCarlo, a declarat că „ciclul morţii şi al distrugerii trebuie să înceteze pentru binele Ucrainei, al Rusiei şi al întregii lumi”.

Citește și : G7 va analiza posibilitatea plafonării prețului petrolului rusesc

Înaintea sesiunii de urgenţă organizate la solicitarea Kievului, şase ţări – Franţa, Irlanda, Norvegia, Regatul Unit, SUA şi Albania -, alături de ambasadorul ucrainean la ONU, au condamnat „ferm intensificarea atacurilor ruseşti cu rachete pe teritoriul Ucrainei ce vizează zone rezidenţiale şi infrastructura civilă, între 25 şi 27 iunie”, inclusiv cea care a vizat Kremenciuk.

„Solicităm încetarea imediată a ostilităţilor Rusiei împotriva Ucrainei, a tuturor atacurilor asupra civililor şi a infrastructurii civile şi retragerea completă şi imediată a forţelor şi a echipamentelor militare ruseşti” de pe teritoriul şi apele teritoriale recunoscute internaţional ale Ucrainei, se afirmă în declaraţia acestor ţări.