DISTRIBUIȚI
Digi24

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le cere ucrainenilor din teritoriile ocupate de ruși să se ascundă de mobilizarea rusă în orice mod pot, îndemnându-i pe cei care nu pot face acest lucru să „saboteze inamicul”, informează mediafax.

Rusia a lansat vineri referendumuri care vizează anexarea a patru regiuni ocupate din Ucraina, atrăgând condamnarea Kievului și a națiunilor occidentale, care au respins referendumurile ca fiind un simulacru și s-au angajat să nu recunoască rezultatele acestora, notează Reuters.


Citește și : Ucraina critică Iranul pentru livrări de arme către Rusia

Oficialii ucraineni au declarat că oamenilor li s-a interzis să părăsească unele zone ocupate până la încheierea celor patru zile de vot, că grupuri armate au intrat în case, iar angajații au fost amenințați cu concedierea dacă nu participă.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat într-un discurs că referendumurile vor fi „condamnate fără echivoc” în lume, împreună cu mobilizarea pe care Rusia a început-o săptămâna aceasta, inclusiv în Crimeea și în alte zone din Ucraina ocupate de Rusia.

„Acestea nu sunt doar crime împotriva dreptului internațional și a legislației ucrainene, ci sunt crime împotriva unor persoane specifice, împotriva unei națiuni”, a spus Zelenski.

Referendumurile au fost organizate în grabă după ce Ucraina a recucerit mari porțiuni din nord-estul țării într-o contraofensivă la începutul acestei luni.

Zelenski s-a adresat, de asemenea, ucrainenilor din teritoriile ocupate de ruși și a spus că aceștia ar trebui să reziste eforturilor de a-i mobiliza pentru a lupta.

Citește și : Polonia NU va adăposti ruşi care încearcă să fugă de mobilizarea parţială din ţara lor

 

„Ascundeți-vă de mobilizarea rusă în orice mod puteți. Evitați ordinele de încorporare. Încercați să vă deplasați pe teritoriul Ucrainei libere”, a spus el, îndemnându-i pe cei care au ajuns în forțele armate rusești să „saboteze”, să „intervină” și să transmită informații Ucrainei.