DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy addresses Ukrainians about the prisoners of war (POWs) swap, amid Russia's attack on Ukraine, in Kyiv Ukraine, in this handout picture released September 22, 2022. Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY./File Photo

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut joi arme liderilor europeni, pentru a împiedica ”tancurile ruse să meargă la Varşovia sau Praga”, la şapte luni de la începerea invaziei ruse în Ucraina, transmite AFP, potrivit agerpres.  

”Agresorul trebuie să fie pedepsit”, le-a transmis Volodimir Zelenski, într-o intervenţie video, celor 44 de lideri europeni prezenţi la Praga pentru prima reuniune a Comunităţii Politice Europene (CPE).


Citește și :  Emmanuel Macron va participa la Forumul de Cooperare Asia-Pacific

”Acest război trebuie să fie câştigat acum, pentru ca flota rusă să nu poată bloca celelalte porturi de la Marea Neagră, de la Mediterana sau din orice altă mare şi pentru ca tancurile ruse să nu avanseze spre Varşovia sau Praga”, a spus liderul ucrainean.

El a confirmat că actuala contraofensivă a forţelor ucrainene va continua.

Ucraina a anunţat joi că a reluat controlul asupra a încă 400 de kilometri pătraţi în sudul ţării, unde contraofensiva sa a pus trupele ruse sub presiune. Armata ucraineană a precizat că de la 1 octombrie a recucerit 29 de localităţi din regiunea Herson care fuseseră ocupate de ruşi.

În regiunea Doneţk (est), un alt teritoriu anexat de Rusia, cel puţin 14 persoane au fost ucise şi trei rănite în ultimele 24 de ore în zonele aflate sub controlul Kievului, potrivit preşedinţiei ucrainene.

Citește și : Preşedintele Biden a transmis un mesaj de unitate în Florida – VIDEO

Pe plan diplomatic, Uniunea Europeană a aprobat un nou set de sancţiuni contra Moscovei. În acest timp, OPEC+ a decis o scădere drastică a cotelor producţiei de petrol pentru a susţine preţurile, în contextul în care hidrocarburile rămân principala sursă de venituri pentru Rusia.