DISTRIBUIȚI
The 79th Venice Film Festival - Opening Ceremony - Venice, Italy, August 31, 2022 - Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy addresses the audience. REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Cea de-a 79-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia s-a deschis miercuri seară cu Catherine Deneuve ca invitată de onoare şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în calitate de invitat surpriză, informează AFP, potrivit agerpres.


În Palatul Cinema de pe Lido di Venezia, starul francez în vârstă de 78 de ani a primit un Leu de Aur onorific pentru întreaga sa carieră. Vădit emoţionată într-o rochie lungă de un roşu sângeriu, Catherine Deneuve, care a câştigat la Veneţia premiul pentru cea mai buna actriţă in 1998, a mulţumit publicului după un omagiu înfocat citit de cineastul francez Arnaud Desplechin. Anterior, întrebată de AFP cu privire la semnificaţia acestei recompense, actriţa franceză care continuă să facă filme, a mărturisit:”Nu ne uităm înapoi. Nu este un refuz, doar că nu avem timp”.

Citește și : Platforma de socializare a lui Donald Trump, INTERZISĂ în Google Play

Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a făcut apoi intrarea în scenă printr-un mesaj video în care a cerut lumii filmului să „nu uite” un război care „nu durează 120 de minute, ci durează de 189 de zile”. La finalul discursului său, pe un fond negru a curs lista cu prenumelor tuturor copiilor şi adolescenţilor (până în 18 ani) ucişi în conflict, împreună cu data şi locul naşterii.

A urmat proiecţia oficială a filmului de deschidere,”White Noise” al new-yorkezului Noah Baumbach, o adaptare după un romanul al scriitorului Don DeLillo.

Citește și : Platforma de socializare a lui Donald Trump, INTERZISĂ în Google Play

În total, 23 de lungmetraje sunt în competiţie pentru Leul de Aur, care va fi decernat pe 10 septembrie.

La douăzeci de ani după ce a câştigat în Italia premiul de interpretare, actriţa Julianne Moore a fost aleasă la ediţia de anul acesta pentru a prezida juriul.