DISTRIBUIȚI
VietnamPlus

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat luni „încrezător” cu privire la deblocarea în acest an a ajutorului din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru Ucraina, în pofida dezacordurilor existente, informează AFP, potrivit agerpres.  

„Sunt încrezător” că Ucraina va primi aceste fonduri înainte de sfârşitul anului, a declarat Zelenski pentru mass-media. „Contăm pe aceşti bani”, a adăugat el, fără a oferi detalii cu privire la suma la care se cifrează acest ajutor.


Citește și : 60 de migranţi au fost salvaţi din Canalul Mânecii

FMI a aprobat în iunie 2020 un program de ajutor pentru Ucraina în valoare de 5 miliarde de dolari (4,4 miliarde de euro), cu o deblocare imediată a 2,1 miliarde de dolari, sprijin în faţa pandemiei de coronavirus. Celelalte patru tranşe erau aşteptate în 2020 şi 2021, însă niciuna nu a fost deblocată din cauza încetinelii cu care au loc reformele în această fostă republică sovietică ce numără circa 40 de milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace ţări din Europa.

La mijlocul lui februarie, la finalul mai multor săptămâni de negocieri, FMI a declarat că aşteaptă mai multe reforme din partea guvernului ucrainean, pentru a putea debloca a doua tranşă din ajutorul său.

Citește și : Asasinarea ambasadorului italian trimite o undă de șoc în Europa

„Suntem pe cale să construim o ţară independentă, iar printre lucrurile cerute de partenerii noştri (…) există cele asupra cărora suntem de acord şi altele asupra cărora nu suntem”, a admis luni Zelenski, evocând mai ales reforma justiţiei, considerată foarte coruptă în Ucraina.

Potrivit experţilor, pentru Kiev este crucial să obţină o decizie favorabilă din partea FMI înainte de septembrie, când ţara va trebui să efectueze plăţi importante pentru a-şi plăti datoria externă.