DISTRIBUIȚI
Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy walks with European Parliament President Roberta Metsola during a summit in Brussels, Belgium February 9, 2023. Alexis Haulot/European Union 2023/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi la Bruxelles, în plenul Parlamentului European, că apărarea teritoriului ucrainean împotriva invaziei ruse reprezintă de asemenea şi apărarea Europei, mulţumind în acelaşi timp Uniunii Europene şi cetăţenilor săi pentru sprijinul acordat Ucrainei şi pentru găzduirea persoanelor care au fugit din calea conflictului, relatează AFP, Reuters şi DPA, potrivit agerpres.

„Ne apărăm împotriva celei mai antieuropene forţe din lumea modernă”, a declarat el, începându-şi discursul cu „Glorie Ucrainei!”.


 

„Ne apărăm, vă apărăm”, a mai spus el.

Zelenski şi-a mai exprimat convingerea că ţara sa se va alătura Uniunii Europene după ce va ieşi victorioasă din războiul cu Rusia.

Citeşte şi: Cine și ce i-a garantat lui Volodimir Zelenski – Black News

„Aceasta este Europa noastră. Este modul nostru de viaţă. Iar pentru Ucraina este drumul către casă”, a spus el.

Ucraina, care vrea să facă parte din UE, presează ca negocierile de aderare să înceapă în câteva luni. După invazia rusă de anul trecut, Ucraina a înaintat cererea de aderare, iar apoi a primit statutul de candidat.

În acelaşi timp, Zelenski a mulţumit Parlamentului European pentru ajutorul pe care Ucraina îl primeşte din partea UE pentru a se apăra împotriva invaziei ruse.

„Aş vrea să vă mulţumesc tuturor, pentru că ne-aţi ajutat poporul, cetăţenii de rând, oamenii noştri relocaţi aici, şi pentru că le-aţi cerut liderilor să crească şi să îşi întărească sprijinul”, a afirmat Zelenski, menţionând mai multe categorii, de la elevi şi profesori, la lucrători din reţeaua energetică.

Zelenski a fost aclamat de eurodeputaţi, care l-au aplaudat în picioare în plenul PE, înaintea discursului său. Unii au purtat culorile albastru şi galben ale drapelului ucrainean.

El a fost primit de preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

După vizite la Londra şi Paris în urmă cu o zi, Zelenski participă joi în capitala Belgiei la un summit al şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, cărora le va cere să livreze Kievului avioane de luptă pentru a face faţă avansului armatei ruse.

Deşi e puţin probabil ca Zelenski să plece de la Bruxelles cu promisiuni imediate la solicitările sale, vizita îi oferă şansa să îşi susţină cauza în persoană în faţa liderilor din UE pentru prima dată de la începutul invaziei ruse din Ucraina, la 24 februarie anul trecut.

În discursul din Parlamentul European, Zelenski nu a reiterat cererea Ucrainei de a primi mai multe avioane. El pare să se fi concentrat mai puţin pe a-i presa pe politicieni şi mai mult pe a obţine sprijin din partea cetăţenilor europeni de rând, care suferă din cauza creşterii inflaţiei, parţial ca efect al războiului.

În acelaşi timp, prezentă alături de Zelenski, preşedinta PE, Roberta Metsola, şi-a exprimat sprijinul pentru livrarea către Ucraina de avioane de luptă şi rachete cu rază lungă de acţiune.

Citește și: Alcool și delapidare: cum a eşuat grupul Mozart, care se consideră rivalul lui Wagner în Ucraina – Black News

„Statele trebuie să analizeze rapid, ca pasul următor, posibilitatea de a oferi sistemele de rachete cu rază lungă de acţiune şi avioanele de care aveţi nevoie pentru a proteja libertatea pe care prea mulţi au considerat-o a fi garantată de la sine”, a spus Metsola, în aplauzele membrilor PE.

„Răspunsul nostru trebuie să fie proporţional cu ameninţarea, iar ameninţarea este existenţială”, a adăugat ea.