DISTRIBUIȚI
Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy attends a meeting with French Foreign Minister Catherine Colonna, amid Russia's attack on Ukraine, in Kyiv, Ukraine September 27, 2022. Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Într-un mesaj video transmis în timpul reuniunii de marţi a Consiliului de Securitate de la New York dedicat subiectului, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat încă o dată aceste referendumuri, pe care le-a calificat drept parodii, informează AFP, potrivit agerpres.

„Sunt o încercare cinică de a-i forţa pe bărbaţii ucraineni din teritoriile ocupate din Ucraina să fie recrutaţi în armata rusă pentru a-i trimite să lupte împotriva patriei lor”.”O astfel de anexare îl plasează pe (Vladimir Putin) într-o situaţie izolată faţă de întreaga umanitate. Este nevoie de un semnal clar din partea tuturor ţărilor lumii”, a adăugat el. „Cred în capacitatea dumneavoastră de a acţiona”, a spus el.


Citește și : Rusia vrea să folosească rubla digitală în tranzacţiile cu China

Kievul nu poate purta discuţii cu Moscova după organizarea acestor referendumuri de anexare, a mai declarat preşedintele Zelenski.”Recunoaşterea de către Rusia a ‘pseudo-referendumurilor’ ca fiind ‘normale’, punerea în aplicare a (aceluiaşi) scenariu ca în Crimeea şi încă o încercare de a anexa o parte a teritoriului ucrainean înseamnă că nu avem ce discuta cu actualul preşedinte rus”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul video difuzat la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU.

„Anexarea teritoriilor este cea mai brutală încălcare a Cartei Naţiunilor Unite”, a adăugat el. Potrivit acestuia, Rusia ar trebui, prin urmare,”să fie exclusă din toate organizaţiile internaţionale” pentru aceste acţiuni, sau cel puţin să fie suspendată.”Ameninţările cu folosirea armelor nucleare au devenit un discurs constant al oficialilor şi propagandiştilor ruşi”, a mai acuzat preşedintele Ucrainei.

Volodimir Zelenski a acuzat că Rusia va distruge diplomaţia internaţională. El a spus că reprezentanţii Moscovei nu au folosit arme în Consiliul de Securitate,”dar cu siguranţă nimeni nu va fi surprins dacă acest rol al Consiliului de Securitate al ONU se va transforma într-o zonă de violenţă din partea reprezentanţilor Rusiei”, a adăugat el. Preşedintele a avertizat că este doar o chestiune de timp până când Moscova va distruge ceea ce el a numit ultima instituţie internaţională funcţională, conform dpa.

Citește și : Rusia vrea să folosească rubla digitală în tranzacţiile cu China

Marţi seara, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina „va acţiona pentru a-şi apăra poporul” în regiunile ocupate de Moscova, care au votat marţi în favoarea anexării lor la Rusia.”Vom acţiona pentru a ne proteja poporul: atât în regiunea Herson, în regiunea Zaporojie, în Donbas (şi de asemenea) în zonele ocupate în prezent din regiunea Harkov şi în Crimeea”, a spus Volodimir Zelenski într-un videoclip postat pe Telegram, prima sa reacţie după anunţarea rezultatelor de către autorităţile pro-ruse, potrivit AFP.

Preşedintele ucrainean a mai spus în discursul său video de marţi seara că vor fi în curând veşti bune de pe front, dar nu a oferit detalii.”Avansăm şi ne vom elibera pământul”, a spus el.