DISTRIBUIȚI

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a contestat joi menţinerea Rusiei în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), în cursul unei intervenţii prin video-conferinţă în faţa Adunării Parlamentare a acestei organizaţii internaţionale, care s-a reunit la Varşovia, relatează AFP, potrivit agerpres

‘Vedem că diverse platforme internaţionale încearcă să găsească soluţiile necesare pentru a ajuta la oprirea terorismului rus, la izolarea cât mai mult posibil a acestui stat terorist şi la căutarea unei căi de depăşire a crizelor mondiale brutale create de Rusia’, a declarat Zelenski în faţa delegaţilor parlamentari ai OSCE.


Citește și: Situaţia din Iran, dezbătută în Consiliul drepturilor omului al ONU

‘De ce nu se află încă OSCE printre aceste platforme? De ce, mai ales, un stat terorist, chiar şi după nouă luni de crime continue mai este încă membru al Adunării dumneavoastră Parlamentare?’, a întrebat el, adresându-se participanţilor la reuniune.

‘Războiul Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă un test pentru orice organizaţie internaţională’, a insistat Volodimir Zelenski.

Polonia, care în acest an exercită preşedinţia prin rotaţie a OSCE, şi-a anunţat recent refuzul de a permite participarea unei delegaţii ruse la Adunarea Parlamentară de la Varşovia, precum şi la o reuniune ministerială a OSCE preconizată pentru începutul lunii decembrie la Lodz (centru). Aceasta urma să fie prezidată, în principiu, de şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov.

Acest gest a fost considerat de Moscova drept o decizie ‘provocatoare şi fără precedent’.

Delegaţia rusă la reuniunea ministerială va fi condusă de ambasadorul Rusiei la OSCE, Aleksandr Lukaşevici, potrivit Moscovei.

Citește și: UE raportează cel puţin 238.000 de decese premature în 2020 din cauza poluării aerului

 

Reuniunea ministerială anuală a OSCE, la care ministrul rus de externe participă în mod obişnuit, este organismul central al acestei organizaţii internaţionale, responsabil pentru deciziile sale.

Parlamentul European a votat miercuri un text care califică Rusia drept ”stat promotor al terorismului” în războiul din Ucraina, lansând un apel către cele 27 de state membre ale Uniunii Europene să procedeze în mod similar.