DISTRIBUIȚI
G4Media.ro

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat marţi convingerea că Belarusul – un aliat apropiat al Moscovei – nu se va lăsa ‘antrenat’ în războiul declanşat de Rusia împotriva ţării sale, notează France Presse, potrivit agerpres.

‘Noi credem că Belarusul nu se va lăsa antrenat în acest război, dar provocări există şi ele vor continua’, a afirmat Zelenski, prin videoconferinţă, la forumul anual al grupului The Economist privind lumea în schimbare, ce se desfăşoară anul acesta la Atena.


Citește și :  Premierul ucrainean: Oligarhii ruși ar trebui să plătească nota de plată pentru reconstrucție

Preşedintele ucrainean a făcut referire, se pare, la declaraţii recente ale liderului belarus Aleksandr Lukaşenko, care duminică a afirmat că sistemele antiaeriene din Belarus au interceptat rachete lansate de forţele ucrainene şi a ameninţat ‘să riposteze’.

De la declanşarea de către Kremlin a atacului asupra Ucrainei, la 24 februarie, Belarusul a servit ca bază din spatele frontului pentru forţele ruse.

‘Multe rachete de calibru diferit au fost lansate de pe teritoriul Belarusului şi au provocat multă suferinţă Ucrainei’, a afirmat Zelenski.

Citește și : Şeful spionajului militar ucrainean: Războiul declanşat de Rusia în Ucraina s-ar putea încheia anul viitor

 

‘Totuşi, noi înţelegem că aceasta nu are legătură cu vreo decizie a poporului belarus’, a spus în continuare preşedintele ucrainean, invitându-i pe cetăţenii belaruşi ‘să facă tot posibilul pentru a nu se lăsa târâţi în acest război’ şi ‘să-şi asume responsabilităţile’ în acest sens.

Pentru orice eventualitate, Ucraina va fi ‘pregătită’ în cazul unui atac din partea Belarusului, a asigurat Volodimir Zelenski.