DISTRIBUIȚI
VietnamPlus

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat joi decizia Danemarcei de a autoriza finalizarea controversatului gazoduct Nord Stream 2, destinat să livreze gaze naturale ruseşti Europei ocolind Ucraina, informează France Presse, potrivit agerpres.

„Aceasta întăreşte Rusia şi slăbeşte Europa”, a declarat Zelenski în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Kiev împreună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat de miercuri într-o vizită de două zile în Ucraina.


Citește și : CJUE condamnă Ungaria, Polonia şi Cehia pentru refuzul cotelor de migranţi

„Am înţeles că aceasta se poate întâmpla” şi „ne-am pregătit”, a asigurat el, adăugând: „Nu este doar o problemă de securitate energetică, ci o problemă geopolitică!’

Danemarca a autorizat miercuri construcţia în apele sale a tronsonului Nord Stream 2, ridicând ultimul obstacol în finalizarea acestui proiect destinat să aprovizioneze Europa cu gaze ruseşti prin Marea Baltică.

Potrivit criticilor săi europeni şi SUA, finalizarea acestei conducte va creşte dependenţa europenilor de gazul rusesc şi va consolida influenţa Moscovei, în timp ce va slabi Ucraina, aliată a Occidentului şi pe teritoriul căreia tranzitează o mare parte din gazele ruseşti.

Ucraina, Polonia şi statele baltice se tem că Moscova o poate folosi pentru a exercita presiuni politice.

Pe lângă pierderea unor venituri importante generate de tranzitul de gaze ruseşti pe teritoriul sau, Ucraina se teme că o eventuală oprire a acestuia creşte riscul unei „agresiuni militare ruse”, după ce Moscova a anexat deja peninsula Crimeea şi acordă sprijin separatiştilor proruşi în estul ţării.

Zelenski a abordat problema tranzitului de gaze ruseşti pe teritoriul ucrainean într-o convorbire telefonică avută cu cancelarul german Angela Merkel, a indicat miercuri seara preşedinţia de la Kiev.

Citește și : Operaţiunea ‘Kayla Mueller’, numele de cod pentru uciderea lui al-Baghdadi

Construit deja în proporţie de peste 80%, Nord Stream 2 va permite dublarea livrărilor de gaze ruseşti în Germania.

În pofida aprobării daneze, acest gazoduct este ameninţat de posibile sancţiuni americane, precum şi de noile norme ale UE privind transportul de gaze, care prevăd în special „decuplarea” activităţilor de producţie de cele de distribuţie, notează AFP.