DISTRIBUIȚI
twitter

Recunoaşterea de Iran a faptului că a doborât din greşeală un avion de pasageri al companiei Ukraine International Airlines este un pas în direcţia corectă, dar cei vinovaţi trebuie să fie traşi la răspundere, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Reuters, scrie agerpres.

”Insist pe finalizarea imediată a identificării corpurilor”, a scris Zelenski pe Twitter după ce a discutat telefonic cu preşedintele iranian Hassan Rouhani.


Citește și : Gardienii Revoluţiei din Iran îşi asumă ‘responsabilitatea totală’ pentru doborârea avionului ucrainean

”Autorii trebuie să fie traşi la răspundere. Este extrem de important pentru noi să se returneze Ucrainei, săptămâna viitoare – până la 19 ianuarie – corpurile celor decedaţi, astfel încât rudele acestora să îşi poată lua adio” de la ei, a spus Zelenski.

Apelul telefonic a fost iniţiat de Hassan Rouhani, care i-a transmis oficial scuze lui Zelenski pentru acest incident.

”Rouhani a transmis scuze în numele părţii iraniene pentru tragedia soldată cu 176 de decese. Preşedintele Republicii Islamice Iran recunoaşte deplin că tragedia a fost cauzată de acţiune eronate ale armatei acestui stat”, se arată într-o declaraţie a preşedinţiei Ucrainei.

În timpul convorbirii telefonice, Hassan Rouhani l-a reasigurat Volodimir Zelenski că cei implicaţi în acest caz vor fi traşi la răspundere.

Preşedintele iranian a avut, tot sâmbătă, o convorbire telefonică cu premierul canadian Justin Trudeau, care i-a cerut să facă lumină asupra catastrofei în care au decedat şi 63 de cetăţeni canadieni.

”În această dimineaţă am discutat cu preşedintele iranian Rohani şi i-am spus că pentru Iran, care şi-a recunoscut responsabilitatea, este un pas important pentru a aduce răspunsuri familiilor (victimelor), dar am subliniat că trebuie luate şi alte măsuri”, a anunţat Trudeau.

”Trebuie să se facă lumină totală asupra cauzelor care au provocat o tragedie atât de mare”, a adăugat şeful executivului canadian.

Iranul a anunţat sâmbătă dimineaţă că armata sa a doborât miercuri avionul ucrainean, cu 176 de persoane la bord, dintr-o ”eroare dezastruoasă”, explicând că apărarea sa antiaeriană a lansat din greşeală tiruri fiind în alertă după loviturile aeriene iraniene asupra unor ţinte americane din Irak.

Citește și : Iranul RECUNOAȘTE că a doborât ‘dintr-o eroare’ avionul ucrainean

Corpul Gardienilor Revoluţiei din Iran şi-a asumat sâmbătă ”responsabilitatea totală” pentru doborârea avionului ucrainean. Conform agenţiei Fars, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a fost informat că tragedia avionului Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines a fost provocată de o ”eroare umană”, iar el a ordonat ca adevărul să fie făcut public.