DISTRIBUIȚI
Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy speaks during an address where he says that Russian forces could use chemical weapons in Ukraine, in Kyiv, Ukraine, April 11, 2022 in this still image taken from video. Ukrainian Presidential Press Service/via Reuters TV/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri, pe Twitter, că omologul său indonezian l-a invitat să participe la summitul principalelor economii ale Grupului celor 20 (G20), care va avea loc în țara din Asia de sud-est în cursul acestui an, informează mediafax.

„Am avut discuții cu președintele @jokowi…Apreciez că m-a invitat la summitul @g20org”, a declarat Zelenski într-un tweet, referindu-se la președintele indonezian Joko Widodo, actualul președinte al G20, după porecla sa.


Citește și : Zelenski: Rachete ruseşti au survolat trei centrale nucleare din Ucraina

Ucraina nu este membră a G20, dar președinții grupării au invitat anterior țări în calitate de oaspeți pentru a participa la reuniuni.

Purtătorul de cuvânt al ministerului indonezian de externe, Teuku Faizasyah, nu a confirmat imediat invitația lui Zelenskiy atunci când a fost contactat de Reuters, dar a declarat că ministrul de externe a fost „în consultări” și a raportat rezultatele lui Joko Widodo.

El nu a precizat cine a participat la consultări.

G20 a condamnat invazia Rusiei în Ucraina și mai mulți membri ai grupului au cerut excluderea Rusiei și a președintelui său Vladimir Putin de la summitul liderilor de la Bali din noiembrie. Totuși, liderul din Indonezia a ezitat, spunând că este prea devreme pentru a lua o decizie.

Citește și : Ursula von der Leyen: Bulgaria şi Polonia vor fi aprovizionate cu gaze naturale ‘de către vecinii lor din UE’

Ministrul indonezian de finanțe, Sri Mulyani Idrawati, a recunoscut că organismul se confruntă cu provocări fără precedent, dar a făcut apel la cooperare pentru a depăși problemele care încetinesc creșterea globală.