DISTRIBUIȚI
Evenimentul Zilei

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat marţi că a avut o conversaţie „lungă şi semnificativă” la telefon cu preşedintele francez Emmanuel Macron despre războiul din Ucraina, informează Reuters, potrivit agerpres.

„Am discutat despre cursul ostilităţilor, despre operaţiunea pentru salvarea militarilor din (combinatul siderurgic) Azovstal şi despre viziunea perspectivelor din procesul de negociere. Am pus problema alimentării cu combustibil a Ucrainei”, a scris Zelenski pe Twitter.


Citește și : Putin: Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO nu este o problemă pentru Rusia

 

„Noi am discutat, de asemenea, despre sprijinul Franţei, despre pregătirea celui de-al 6-lea pachet de sancţiuni (al Uniunii Europene împotriva Rusiei), despre posibilele căi pentru a exporta produse agricole ucrainene. Am avut o discuţie de fond despre depunerea cererii noastre pentru un statut de candidat la aderare în UE”, a mai informat Zelenski.

Potrivit Palatului Elysee, Macron i-a transmis lui Zelenski că livrările de arme franceze pentru Ucraina vor continua şi se vor intensifica.

Săptămâna trecută, preşedintele francez Emmanuel Macron a făcut apel, la Strasbourg, la crearea unei „comunităţi politice europene” pentru a primi în special Ucraina, în timpul procedurii de aderare la UE care va dura ani sau chiar „decenii”. În intervenţia sa cu prilejul Zilei Europei, Emmanuel Macron a subliniat că Ucraina, invadată de Rusia, este deja „membră cu inima a uniunii noastre”.

Citește și : Germania menţine OBLIGATIVITATEA măştii în aeroporturi şi aeronave

Înaintea discursului lui Emmanuel Macron de la Strasbourg şi după o convorbire telefonică avută cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a afirmat că Ucraina va primi un prim răspuns în luna iunie în legătură cu cererea sa de aderare la blocul comunitar.

Zelenski a anunţat înainte de aceasta că Ucraina a predat răspunsurile la partea a doua a chestionarului pe care fiecare ţară aspirantă trebuie să îl completeze în vederea aderării.