DISTRIBUIȚI
Adevarul.ro

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a declarat luni seară că discuţiile sale cu omologul din Statele Unite, Donald Trump, nu au vizat deloc vreun schimb de favoruri politice, declaraţia fiind salutată imediat de liderul de la Casa Albă, scrie mediafax.

„Nu am discutat niciodată cu preşedintele din poziţia de quid pro quo (favor în schimbul unui favor -n.red.). Eu nu fac aşa ceva…, nu vreau să părem cerşetori”, a declarat Volodimir Zelenski luni seară, conform agenţiei Associated Press.


Citește și : Familia jurnalistei Daphne Caruana Galizia cere investigarea premierului maltez Joseph Muscat

Donald Trump a salutat imediat declaraţia liderului de la Kiev. „Preşedintele Ucrainei tocmai a anunţat că preşedintele Trump nu a făcut nimic rău faţă de Ucraina ori în interacţiunile şi discuţiile telefonice”, a afirmat Donald Trump prin Twitter.

Conversaţia telefonică pe care Donald Trump a avut-o pe 25 iulie cu Volodimir Zelenski este elementul central al investigaţiei Camerei Reprezentanţilor, care verifică dacă liderul SUA a condiţionat acordarea asistenţei financiare acordate Ucrainei de investigarea unui adversar politic.

Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul opoziţiei democrate, a lansat o investigaţie parlamentară care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii președintelui Donald Trump, suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA, şi a fiului acestuia, Hunter Biden. În cadrul investigaţiei, Camera Reprezentanţilor a trimis citaţii prin care le solicită unor membri ai Administraţiei de la Washington participarea la audieri şi furnizarea documentelor referitoare la contactele preşedintelui Donald Trump cu Ucraina. Ca reacţie, Comisia pentru Afaceri Judiciare din Senatul SUA, în care republicanii deţin majoritatea, a anunţat lansarea unei anchete privind presupuse acte de corupţie în Ucraina.

Citește și : Pompeo denunţă continuarea audierilor în Congres în timp ce Trump efectuează deplasări externe