DISTRIBUIȚI

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a încurajat marţi pe parlamentarii maltezi să „vadă ce ruşi încearcă să se ascundă” folosind aşa-numita schemă a „paşaportului de aur”, transmite dpa, potrivit agerpres.

„Opriţi privilegiile pentru Rusia începând cu schema paşapoartelor de aur şi dubla cetăţenie. Vă rugăm să nu le permiteţi să abuzeze de insula voastră”, a spus preşedintele Zelenski într-un discurs de zece minute adresat parlamentului maltez.


Citește și : Circa 100 de civili sunt captivi în oţelăria Azovstal din Mariupol

„Vă rog să faceţi verificări, să vedeţi ce ruşi încearcă să se ascundă folosind jurisdicţia şi pământul vostru”.

Malta este unul din puţinele state membre ale UE care are un program al „paşapoartelor de aur” – în esenţă un mijloc pentru investitorii străini bogaţi de a dobândi cetăţenia.

În prezent, schema este închisă pentru solicitanţii ruşi sau belaruşi, iar Malta a revocat cetăţenia unui cetăţean rus vizat de sancţiunile UE introduse ca răspuns la invadarea Ucrainei.

Preşedintele Zelenski a insistat, de asemenea, asupra unui embargou total al UE asupra petrolului rusesc, recunoscând că această măsură ar putea fi o decizie dureroasă pentru Malta deoarece „navele sub pavilion maltez sunt folosite pentru a transporta petrol rusesc”.

Citește și : Circa 100 de civili sunt captivi în oţelăria Azovstal din Mariupol

Malta operează unul din cele mai mari registre de transport maritim din lume şi urmăreşte să ajungă la un compromis în cadrul discuţiilor la nivelul UE cu privire la un eventual embargou.

Două nave sub pavilion maltez, care transportau combustibil rusesc, au andocat în porturile spaniole în ultimele zile, a informat marţi presa malteză.