DISTRIBUIȚI

Zeci de persoane erau în continuare date dispărute joi, după ce alunecările de teren au cauzat moartea a cel puţin 17 oameni în sudul Californiei, distrugând numeroase case şi făcând inaccesibile axe rutiere importante, informează AFP, potrivit agerpres.


„Sunt 43 de persoane pe care le căutăm pentru a şti dacă ele lipsesc pentru totdeauna”, a declarat şeriful Bill Brown din comitatul Santa Barbara, adăugând că numărul persoanelor date dispărute se schimbă constant.

Citeşte şi: Donald Trump îşi ANULEAZĂ vizita în Marea Britanie

Potrivit unui bilanţ anterior dat publicităţii de autorităţi joi, numărul persoanelor dispărute fusese redus la opt faţă de treisprezece miercuri seară, în timp ce numărul morţilor rămăsese neschimbat.

Şeriful Bill Brown a explicat că persoanele dispărute ar putea fi găsite, iar numărul victimelor ar putea creşte. „Sunt mame, taţi, bunici, rudele, iar listă continuă”, a adăugat el.

Ploile torenţiale înregistrate luni şi marţi, primele după o pauză de zece luni, au produs alunecări de teren care au adus o cantitate mare de noroi pe dealurile din Montecito şi din alte oraşe din comitatul Santa Barbara, la nord-vest de Los Angeles.

Aceste intemperii au loc în contextul în care mai multe incendii, printre cele mai devastatoare înregistrate vreodată în California, au forţat evacuarea a zeci de mii de persoane în luna decembrie şi au distrus sute de clădiri. Alunecările de teren au survenit în aproape în aceleaşi zone în care s-au produs incendiile, la două săptămâni după ce unii dintre locuitori s-au întors în locuinţele lor.

Flăcările au distrus vegetaţia, creând condiţii optime pentru drama care a avut loc la începutul săptămânii. Comitatul Ventura a primit 13 centimetri de ploaie cumulată în doar câteva ore, potrivit serviciilor meteorologice.

Citeşte şi: SUA decid sancțiunile împotriva Iranului

Operaţiunile de curăţare au demarat deja, însă echipele de intervenţie s-au luptat joi să îndepărteze un noroi deosebit de vâscos de pe străzile din Montecito, în timp ce în alte zone echipele de intervenţie au încercat să restabilească alimentarea cu electricitate.

De asemenea, peste cincizeci de kilometri ai Autostrăzii 101, care leagă nordul de sudul Californiei, au rămas impracticabili din cauza noroiului.