DISTRIBUIȚI
AFP

Zeci de mii de iranieni au protestat în toată ţara vineri pentru a condamna decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului şi de a muta Ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, relatează agenţia Xinhua, potrivit agerpres. 

Protestele împotriva SUA şi a Israelului au avut loc înainte de rugăciunea de vineri, la apelul Gardienilor Revoluţiei (Pasdaran), corpul de elită al regimului iranian.


Citeşte şi: Sute de poliţişti au fost desfăşuraţi în Ierusalim, înainte de rugăciunea de pe Esplanada Moscheilor

În capitala ţării, Teheran, protestatari furioşi au ieşit pe străzi purtând pancarte şi bannere, pentru a-şi exprima sentimentele antiamericane şi antiisraeliene şi a lansa sloganuri în sprijinul palestinienilor.

”Al-Quds (Ierusalimul) aparţine musulmanilor şi va rămâne islamic”, strigau protestatarii. ”Ne vom opune acestei acţiuni ostentative şi nu vom permite niciodată ca decizia unilaterală a lui Trump să fie pusă în practică”, a declarat Ahmadi, cadru didactic.

”Decizia SUA va provoca un alt val de extremism şi violenţă în regiune”, a afirmat Maryam, studentă.

Citeşte şi: Fostul patron LafargeHolcim este INCULPAT pentru finanţarea mai multor grupări teroriste

Joi, înalţi oficiali iranieni au condamnat ferm recunoaşterea de către Washington a Ierusalimului drept capitală a Israelului şi a numit-o ”o încălcare flagrantă a rezoluţiilor internaţionale”.

Miercuri, Trump a anunţat recunoaşterea de către SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului şi a dat instrucţiuni Departamentului de Stat de a începe procesul de mutare a ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim.