DISTRIBUIȚI

Serviciul de contrainformaţii al Republicii Cehe, BIS, a anunţat vineri că a descoperit „zeci” de spioni ruşi şi câţiva chinezi pe teritoriul ceh în ultimii cinci ani, informează dpa, scrie Agerpres.

Michal Koudelka, şeful BIS, a explicat că serviciile guvernamentale însărcinate cu contraspionajul au pus capăt operaţiunilor de spionaj după ce au fost descoperiţi aceşti agenţi, potrivit agenţiei de presă cehe CTK.


Citește și : Tentativă de jaf asupra unei bănci din nord-estul Braziliei. Unsprezece morți

În majoritatea cazurilor, suspecţilor li s-a retras acreditarea diplomatică în Republica Cehă sau li s-a cerut în mod privat să părăsească ţara, fără a stârni un conflict diplomatic.

Comentariile lui Koudelka constituie o reacţie la criticile formulate de preşedintele prorus al Cehiei, Milos Zeman, care a acuzat joi serviciul de contraspionaj de „politizare” şi depăşire a competenţelor sale după ce acesta şi-a prezentat raportul anual.

În acest raport, BIS a atenţionat asupra ameninţării de spionaj din partea Rusiei şi Chinei în Republica Cehă şi în alte ţări din UE şi din NATO. Potrivit raportului, doua atacuri separate care au vizat Ministerul de Externe ceh au fost lansate de gruparea de piraterie informatică APT28, care are legături cu guvernul rus şi a mai fost învinuita în trecut de atacuri în Germania şi SUA.

Potrivit lui Milos Zeman, raportul nu prezenta dovezi şi exemple concrete în ceea ce priveşte spionajul chinez şi rus pe teritoriul Cehiei.

Citește și : SUA: Fostul secretar al Justiţiei William Barr, nominalizat de Trump „noul secretar al Justiţiei”