DISTRIBUIȚI
Protesters are surrounded by riot police during a demonstration on the day the National Assembly debates and votes on two motions of no-confidence against the French government, tabled by centrist group Liot and far-right Rassemblement National party, for its use of article 49.3, a special clause in the French Constitution, to push the pensions reform bill through the National Assembly without a vote by lawmakers, in Paris, France, March 20, 2023. REUTERS/Yves Herman

Zeci de persoane au fost reţinute în urma protestelor desfăşurate marţi în Franţa faţă de planul creşterii vârstei de pensionare, anunţă autorităţile franceze, conform postului BFMTV , informează mediafax.

Prefectura Poliţiei a anunţat că 27 de persoane au fost reţinute în urma implicării în violenţe în Paris. Au avut loc confruntări între grupuri de protestatari şi forţele de ordine în centrul capitalei Franţei, precum şi în oraşele Lille, Toulouse şi Strasbourg, conform cotidianului Le Monde.


Citește și : China, Japonia și războiul din Ucraina

Sindicatul Confederaţia Generală a Muncii (CGT) a anunţat că peste două milioane de persoane au participat la protestele organizate în zeci de oraşe din Franţa. În schimb, Ministerul de Interne a estimat că la manifestaţii au fost prezenţi aproximativ 740.000 de oameni. În Paris, au fost aproximativ 93.000 de protestatari.

Principalele centrale sindicale din Franţa pregătesc o nouă zi de mobilizare naţională împotriva reformei pensiilor pe 6 aprilie.

Guvernul Elisabeth Borne a adoptat planul controversat de reformare a sistemului pensiilor prin asumarea răspunderii, evitând votul Adunării Naţionale, Camera inferioară a Parlamentului. Două moţiuni de cenzură depuse de opoziţie au fost respinse. Opoziţia insistă pentru demisia Guvernului Elisabeth Borne, susţinând că nu mai are legitimitate, dat fiind că una dintre moţiuni a fost respinsă la limită. Opoziţia va contesta reforma pensiilor la Consiliul Constituţional.

Citește și : Germania şi-a planificat o creştere semnificativă a ajutorului militar pentru Ucraina