DISTRIBUIȚI

Poliţia indoneziană a anunţat luni că a arestat zeci de suspecţi în nord-vestul ţării în urma unui atac sinucigaş comis săptămâna trecută şi soldat cu un mort şi şase răniţi, relatează AFP, potrivit agerpres.

Aproximativ 45 de suspecţi au fost arestaţi la Medan, în nordul insulei Sumatra, unde miercuri a avut loc un atac sinucigaş în apropierea sediului poliţiei, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei naţionale indoneziene, Dedi Prasetyo.


Citește și : Peste 1.350 de migranţi au ajuns în Grecia weekendul trecut

„Doi bărbaţi au opus rezistenţă şi au încercat să atace poliţiştii cu arme albe şi cu un pistol cu aer comprimat”, a adăugat el. Aceşti doi bărbaţi au fabricat bomba pe care atacatorul a avut-o asupra sa.

Prasetyo a declarat că studentul era un atacator de tip ”lup singuratic”, deşi unitatea antiterorism din Indonezia, Densus 88, a anunţat că verifică o eventuală legătură cu o grupare radicală precum Jamaah Ansharut Daulah (JAD), care deja a comis în Indonezia o serie de atacuri inspirate din cele comise de SI.

Pe de altă parte, numeroşi locuitori din Medan au protestat luni împotriva intenţiei autorităţilor de a îngropa cadavrul autorului sinucigaş al atacului într-un cimitir din oraş.

Atacul de la Medan a survenit după ce un islamist l-a înjunghiat pe fostul ministru al securităţii indonezian Wiranto, după ce acesta inaugurase o clădire a Universităţii din Pandeglang, la vest de Jakarta. Wiranto a fost supus unei intervenţii chirurgicale, viaţa sa fiind în prezent în afara pericolului.

Citește și : China nu va sta ‘cu mâinile-n sân’ dacă situaţia din Hong Kong devine INCONTROLABILĂ

Guvernul de la Jakarta face eforturi pentru înăsprirea legislaţiei antiteroriste după o serie de a atacuri sinucigaşe cu bombă comise anul trecut de JAD în oraşul Surabaya, din estul insulei Java, şi soldate cu peste 30 de morţi.

Stanislaus Riyanta, expert în antiterorism, a opinat că atacul de la Medan ar putea fi o consecinţă a morţii liderului SI, Abu Bakr al-Baghdadi, care s-a sinucis luna trecută în timpul unei operaţiuni contra sa desfăşurate de un comando american în Siria.