DISTRIBUIȚI

Circa treizeci de tineri militanţi ecologişti au ocupat Science Museum din Londra în noaptea de marţi spre miercuri pentru a denunţa parteneriatele acestuia cu companiile petroliere – un tip de sponsorizare din ce în ce mai contestat, informează AFP, potrivit agerpres.

Activiştii, membri ai UK Student Climate Network (UKSCN London), au petrecut noaptea în foaierul muzeului londonez, după ce au ţinut un priveghi la lumina lumânărilor pentru „victimele” sponsorilor muzeului, BP, Shell şi Equinor.


Citeşte şi: Românii ar putea scăpa de viza de intrare în SUA – Black News

„Directorul unui muzeu finanţat din fonduri publice nu ar trebui să susţină industria cărbunelui, iar Science Museum nu ar trebui să aparţină companiilor care provoacă criza climatică”, a declarat Izzy, un protestatar de 17 ani, citat într-un comunicat al organizatorilor.

Această acţiune de protest este organizată în contextul în care muzeul a anunţat săptămâna trecută deschiderea în 2023 a unei noi galerii, „The Adani Green Energy Gallery”, susţinută de o filială a conglomeratul indian din domeniul energiei electrice, în special pe bază de cărbune.

„În timp ce face faţă cu calm şi profesionalism unui mic grup de protestatari, echipa noastre rămâne concentrată pe zecile de mii de persoane care se pregătesc să petreacă o zi de vacanţă de toamnă la Science Museum, unde vizitatorii pot descoperi două expoziţii dedicate unor aspecte ale schimbărilor climatice, cea mai presantă provocare cu care se confruntă omenirea”, a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei.

Poliţia londoneză a declarat că fost mobilizată la faţa locului marţi seara, însă nu a operat arestări.

„Protestatarii şi-au anunţat intenţia de a petrece noaptea în muzeu”, iar personalul acestuia „a fost de acord”, a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei.

Citeşte şi: ATAC jihadist în Irak! Cel puţin 11 au murit! – Black News

Din ce în ce mai multe instituţii culturale britanice întorc spatele companiilor petroliere, care au devenit sponsori indezirabili, în urma presiunilor exercitate de artişti şi de activiştii de mediu.

Royal Shakespeare Company, prestigioasa companie de teatru cu sediul în oraşul natal al bardului, Stratford-upon-Avon, a renunţat la sponsorizarea BP în 2019.

British Museum a fost la rândul său vizat de acţiuni ale militanţilor ecologişti.