DISTRIBUIȚI
Radio Chișinău

Zeci de mii de ucraineni, printre care numeroşi foşti combatanţi din războiul cu separatiştii proruşi din est, au defilat luni la Kiev, de Ziua Independenţei Ucrainei, după ce autorităţile au refuzat să organizeze tradiţionala paradă militară, informează AFP, potrivit agerpres .

Devenit preşedinte al Ucrainei în 2019, fostul actor de comedie Volodimir Zelenski, care doreşte să pună capăt războiului cu separatiştii, a renunţat pentru al doilea an consecutiv la parada militară de Ziua Independenţei, care era unul dintre evenimentele-cheie în această ţară de la izbucnirea războiului, în 2014.


Citește și : BBC trebuie să facă mai mult în favoarea diversităţii, afirmă directorul său general

Ca răspuns la această decizie, parade neoficiale au adunat zeci de mii de persoane la Kiev. Agitând drapele naţionale în albastru şi galben, numeroşi manifestanţi erau în ţinută militară, unii arborând decoraţii de stat. Alţii aveau picioarele amputate, iar apropiaţi ai unor soldaţi ucişi duceau portrete ale acestora.

Voluntari care ajută armata ucraineană au participat de asemenea la paradă. Numeroase persoane purtau cămăşi tradiţionale brodate, devenite în ultimii ani un important simbol patriotic.

„Echipamentele noastre militare se află în est (…) pentru că tancurile, alte blindate şi avioanele nu sunt o atracţie pentru locuitorii Kievului”, a declarat luni Zelenski în discursul său cu ocazia sărbătorii, promiţând că va organiza în viitor o paradă cu ocazia victoriei, după ce se va încheia războiul.

Manifestanţii au mărşăluit în centrul oraşului, fără a se apropia de locul festivităţilor oficiale care se derulau în prezenţa preşedintelui Volodimir Zelenski, şi sub aplauzele şi strigătele de „Mulţumesc!” din partea mulţimii.

Citește și : Trump va ţine discursuri la Convenţia Partidului Republican din SUA patru seri la rând

 

Războiul din estul Ucrainei a făcut în şase ani peste 13.000 de morţi şi circa 1,5 milioane de strămutaţi, în această ţară cu 40 de milioane de locuitori.

Rusia, în pofida faptului că neagă aceasta, este considerată drept susţinătoare politică, financiară şi militară a separatiştilor. Potrivit Kievului şi Occidentului, prin alimentarea acestui conflict, Moscova încearcă să păstreze Ucraina în zona sa de influenţă şi în special să o împiedice să adere la NATO.