DISTRIBUIȚI

Zeci de mii de soldaţi din colonii britanice, care au luptat în Primul Război Mondial, nu au fost comemoraţi corespunzător din cauza unui „rasism generalizat”, conform unui raport comandat de organismul însărcinat cu păstrarea memoriei lor şi făcut public joi, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Conform raportului, între 45.000 şi 54.000 de soldaţi, în principal africani şi indieni, nu au fost comemoraţi ca omologii lor albi în Europa. Ei au fost comemoraţi mai degrabă prin monumente colective, şi mai puţin prin morminte nominale.


Citeşte şi: Armata israeliană a BOMBARDAT Siria – Black News

Alte cel puţin 116.000 de persoane, posibil chiar până la 350.000, originari în special din Africa de Est şi Egipt, „nu au fost comemorate cu numele sau posibil chiar deloc”, adaugă documentul.

Raportul îl citează în special pe guvernatorul coloniei devenită Ghana, care a afirmat în 1923 că „indigenul mediu (…) nu ar înţelege sau nu ar aprecia o piatră funerară”.

La baza acestor decizii se găsesc „prejudecăţile puternic înrădăcinate, ideile preconcepute şi rasismul generalizat ale atitudinilor imperiale contemporane”, subliniază raportul.

Acesta a fost redactat de un comitet special creat de Commonwealth War Graves Commission (CWGC), organism însărcinat cu onorarea memoriei a 1,7 milioane de soldaţi ai Commonwealth morţi în timpul celor două războaie mondiale, în urma unui documentar critic pe acest subiect, ‘The Unremembered’.

Spunând că acceptă „concluziile şi deficienţele identificate în acest raport”, CWGC a prezentat „scuze fără rezerve”.

„Recunoaştem erorile trecutului şi regretăm profund şi vom acţiona imediat pentru a le corecta”, a adăugat directoarea generală a organismului, Claire Horton.

Citeşte şi: India, ţara cu cele mai multe infectări zilnice la nivel mondial – Black News

În opinia lui David Lammy, deputatul laburist care a prezentat documentarul, „nicio scuză nu va putea repara josnicia suferită de cei care au fost uitaţi”.

„Totuşi, aceste scuze ne oferă ocazia, în calitate de naţiune, să examinăm acest capitol cumplit al istoriei noastre şi să-i omagiem cum se cuvine pe fiecare dintre soldaţii care şi-au sacrificat viaţa pentru noi”, a adăugat el pe Twitter.