DISTRIBUIȚI
romania-actualitati.ro

Zeci de mii de persoane s-au reunit pe străzile din Tel Aviv în cursul zilei de vineri pentru a cere drepturi egale pentru reprezentanţii comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali) în cadrul Paradei Gay organizate în fiecare an în acest oraş israelian, informează DPA şi AFP, potrivit agerpres.

Cu puţin timp înainte de începerea evenimentului, Poliţia israeliană a arestat un bărbat din Tel Aviv despre care se crede că ar fi plănuit un atac asupra participanţilor la această paradă, potrivit autorităţilor locale.


Citește și: Pacienții de covid își recapătă mirosul în termen de opt luni

Suspectul avea asupra lui mai multe arme, inclusiv o armă cu electroşocuri şi un nunceak.

În 2015, un participant adolescent a fost înjunghiat mortal de un evreu radicalizat din comunitatea ultraortodoxă în timpul Paradei Gay din Ierusalim.

În ultimii ani, Parada Gay din Tel Aviv a fost cel mai amplu eveniment de acest tip organizat în Orientul Mijlociu, atrăgând sute de mii de participanţi, inclusiv turişti gay veniţi din lumea întreagă.

Prima Paradă Gay din Tel Aviv a avut loc în 1998, informează AFP. Ediţia din 2019 a atras aproximativ 250.000 de participanţi, potrivit primăriei locale.

Evenimentul din 2020 a fost anulat din cauza pandemiei de COVID-19.

În acest an, reprezentanţii municipalităţii se aşteaptă ca aproximativ 200.000 de persoane să participe la paradă. Totuşi, Israelul restricţionează în prezent accesul turiştilor străini în ţară doar la un număr restrâns de grupuri alcătuite din persoane vaccinate împotriva noului coronavirus. Principalele îngrijorări ale autorităţilor israeliene sunt legate de varianta Delta, introdusă în ţară de către turişti.

Vezi și: Imagini APOCALIPTICE din Cehia! O TORNADĂ a distrus un sat întreg (VIDEO)!

Israelul, care a ridicat aproape toate restricţiile antiepidemice datorită ratei sale scăzute de infectare, s-a confruntat recent cu o nouă creştere a numărului de cazuri, înregistrând peste 100 de cazuri de COVID-19 în fiecare zi, pentru prima dată în ultimele două luni.

Vineri, Guvernul israelian a reacţionat prin reintroducerea obligativităţii privind purtarea măştii sanitare în spaţiile închise şi a recomandat ca rezidenţii să poarte măşti sanitare şi atunci când participă la evenimente ample organizate în aer liber, aşa cum este cazul paradelor gay.