DISTRIBUIȚI
AFP.com

Peste 30.000 de oameni au manifestat în circa 100 de oraşe din Germania, în semn de solidaritate cu comandanta navei Sea Watch şi pentru a cere protejarea migranţilor salvaţi de ONG-uri în Marea Mediterană, relatează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

La Berlin, circa 8000 de oameni au participat la un marş consacrat acestei cauze, iar la Hamburg 4000.


Citește și : Nicolas Maduro face apel la dialog cu Juan Guaido: Este loc pentru toată lumea în Venezuela

„Salvările pe mare nu cunosc frontiere, la fel şi solidaritatea noastră”, le-a transmis Carola Rackete manifestanţilor de la Berlin, adăugând că „iresponsabilitatea statelor europene” a fost cea care a determinat-o să acţioneze în felul în care a făcut-o.

Săptămâna trecută, nava Sea Watch, aparţinând unui ONG german, a debarcat 40 de migranţi pe insula italiană Lampedusa după ce comandanta ei, Carola Rackete, a sfidat interdicţia dată de guvernul italian şi a forţat intrarea în port, obligând o vedetă a poliţiei italiene să se dea la o parte din calea sa pentru a nu fi zdrobită de chei.

Eliberată după un scurt arest la domiciliu, Carola Rackete va fi audiată marţi de un tribunal italian pentru a răspunde acuzaţiilor de favorizare a imigraţiei ilegale, în timp ce vicepremierul şi ministrul de interne italian Matteo Salvini a cerut ca ea să fie expulzată din Italia.

Citește și : Victimele deportărilor din 1941, comemorate la Chișinău

Tânăra a stârnit un val de solidaritate în Germania, unde se înmulţesc vocile din societatea civilă care cer primirea în această ţară a migranţilor salvaţi pe Mediterana şi în particular ca Berlinul să-şi asume responsabilitatea pentru migranţii aflaţi în prezent pe două nave din largul Lampedusei, Alan Kurdi şi Alex.