DISTRIBUIȚI
AP

Zeci de mii de argentinieni s-au adunat marţi în faţa parlamentului din Buenos Aires, pentru a cere ridicarea imunităţii parlamentare a fostei preşedinte Cristina Kirchner, suspectată de implicare într-un mare scandal de corupţie, informează miercuri AFP, potrivit agerpres.

„Cristina, la închisoare!”, scandau participanţii la manifestaţie, majoritatea reprezentanţi ai clasei de mijloc, pătură a populaţiei ce se opune puternic fostei preşedinte de stânga.


Citește și: Cutremur neobișnuit de puternic în Venezuela – VIDEO

Senatul trebuie să decidă miercuri dacă autorizează sau nu o percheziţie în mai multe reşedinţe ale Cristinei Kirchner, percheziţie cerută de judecătorul Claudio Bonadio, desemnat pentru acest caz cunoscut în Argentina drept „Caietele corupţiei”.

Marţi seara, Cristina Kirchner a declarat că nu vede vreun inconvenient ca poliţia să-i percheziţioneze locuinţele.

Personaj principal al opoziţiei faţă de preşedintele de centru-dreapta Mauricio Macri, Cristina Kirchner ar putea candida pentru un al treilea mandat în alegerile prezidenţiale din 2019.

Fosta preşedintă, care a condus Argentina între 2007 şi 2015, a adăugat cu toate acestea că atitudinea sa nu înseamnă că acordă credit „iraţionalităţii mijloacelor desfăşurate” de judecător, „al cărui obiectiv principal este de a face un mare spectacol din aceste percheziţii fără fundament”.

Kirchner a cerut Senatului să nu autorizeze prezenţa camerelor şi aparatelor de fotografiat în timpul percheziţiilor.

Citește și: Șeful campaniei lui Trump, VINOVAT de fraudă bancară și fiscală

Cristina Kirchner este persoana cu cel mai înalt rang incriminată în acest dosar, în care mai mulţi membri din guvernul său şi directori de companii au fost plasaţi în detenţie începând din 1 august.

Acest scandal a plecat de la caietele în care şoferul unui ministru-adjunct nota livrările de saci plini cu dolari, plăţi provenind de la societăţile BTP, către ministere sau reşedinţa prezidenţială, ocupată la acea vreme de Nestor şi Cristina Kirchner, care au condus Argentina din 2003 până în 2015.

Cristina Kirchner este pusă sub acuzare în mai multe dosare şi mai mulţi apropiaţi ai săi au fost plasaţi în detenţie preventivă sub suspiciune de corupţie.