DISTRIBUIȚI
BBC

Autorităţile din Belgia au salvat miercuri din apele Mării Nordului 49 de migranţi, în majoritate de origine vietnameză, care încercau cel mai probabil să ajungă în Anglia cu o ambarcaţiune ce începuse să ia apă, relatează AFP, potrivit agerpres.

Migranţii au fost aduşi la mal la Zeebruge „în stare bună de sănătate, dar o parte prezentând uşoare semne de hipotermie”, a precizat într-un comunicat parchetul din Bruges (nord-vest).


Citeşte şi: Herbert Marcuse: Filosoful din spatele ideologiei ANTIFA – Black News

Din primele constatări, se crede că migranţii au plecat de pe coastele franceze, dar rămâne ca ancheta să stabilească acest lucru, se menţionează în comunicat.

Poliţia belgiană interceptează în mod regulat în apropiere de Zeebruge migranţi care vor să traverseze Canalul Mânecii ascunşi în remorcile unor camioane, operaţiunile de salvare pe mare fiind mai puţin frecvente. Cea de miercuri a necesitat desfăşurarea unui elicopter pentru a repera barca.

În octombrie 2019, într-o remorcă din zona industrială Grays, la circa 30 km est de Londra, au fost găsite cadavrele a 39 de migranţi vietnamezi, investigaţiile stabilind ulterior că aceştia plecaseră din nordul Franţei, trecând prin portul Zeebruge, şi că au murit asfixiaţi, din cauza căldurii şi a lipsei de oxigen. Acel caz a dus la anchete în Franţa, Belgia şi Marea Britanie, unde un proces desfăşurat în 2020 a dus la condamnarea a două figuri-cheie ale traficului de migranţi.

Citeşte şi: Nancy Pelosi cere un ‘boicot diplomatic’ al JO de la Beijing – Black News

În ultima vreme, mai mulţi migranţi vietnamezi şi-au găsit adăpost într-o tabără din Grande-Synthe, în nordul Franţei, circa 100 dintre ei fiind evacuaţi la 6 mai, într-o operaţiune de „adăpostire” (relocare în centre de găzduire, n.red.), a menţionat miercuri primăria locală.

Potrivit autorităţilor locale, în zona litorală se adună frecvent migranţi vietnamezi aflaţi în drum spre Anglia, în cadrul unor filiere organizate care îi aduc mai întâi cu avionul la Moscova şi apoi spre vestul Europei pe cale terestră.