DISTRIBUIȚI
AFP

Zeci de migranţi au fost eliberaţi în Australia după ani de zile în care au stat în centre de detenţie din Pacific, unde Canberra îi trimitea pe migranţii ilegali, în scopul de a-i descuraja pe solicitanţii de azil să încerce să ajungă pe continent, au anunţat marţi ONG-uri, informează AFP, potrivit agerpres. 

Astfel, peste 60 de persoane au fost autorizate în ultimele două zile să părăsească centre de detenţie şi hoteluri din Brisbane, Sydney şi Darwin, potrivit Coaliţiei pentru acţiune pentru refugiaţi şi a unor avocaţi.


Citeşte şi: Americanii cer Riadului SĂ DESFIINŢEZE brigada care l-a omorât pe Khashoggi

Aceste persoane au obţinut un permis de şedere temporară după ce au stat până la opt ani, în cazul unora dintre ei, în centre offshore.

Canberra a trimis timp de ani de zile migranţii ilegali ce încercau să ajungă pe coasta sa în tabere offshore de pe insula Manus din nordul Papua Noua Guinee sau în micul stat Nauru situat mai la est, aplicând astfel o politică a imigraţiei condamnată de organizaţiile de apărare a drepturilor omului.

Un prim grup de circa 60 de persoane a fost deja eliberat în decembrie şi în ianuarie.

Ministrul australian de interne Peter Dutton a explicat în ianuarie la radio că este mai puţin costisitor ca migranţii să fie eliberaţi decât să fie ţinuţi în continuare în centre de detenţie.

Noeline Balasanthiran Harendran, de la organizaţia Sydney West Legal and Migration, a explicat că aceste eliberări intervin în condiţiile în care numeroşi migranţi au depus recursuri în justiţie prin care contestă menţinerea lor în detenţie.

Citeşte şi: China vrea să-şi vaccineze 40% din populaţie până la sfârşitul lui iulie

Ian Rintoul, de la Coaliţia de acţiune pentru refugiaţi, i-a cerut guvernului să elibereze 75 de migranţi care se află în continuare în detenţie în Australia.

Numărul de migranţi rămaşi în impas juridic în Papua Noua Guinee şi Nauru este estimat la peste 250.