DISTRIBUIȚI

Peste 80 de migranţi au ajuns luni înot din Maroc în enclava spaniolă Ceuta, a indicat Garda civilă spaniolă, citată de AFP, potrivit agerpres.

Migranţii, între care câţiva minori, au plecat în cursul nopţii de pe plajele situate la câţiva kilometri sud de Ceuta şi au fost arestaţi la sosirea pe teritoriul spaniol, a declarat un purtător de cuvânt al Gărzii civile din Ceuta.


Vezi şi: Raidurile israeliene din Gaza continuă, după ce duminică au fost ucişi 42 de palestinieni – Black News

Cel puţin două familii au ajuns de asemenea la Ceuta din Maroc cu ajutorul unor bărci pneumatice.

La sfârşitul lunii aprilie, 100 de migranţi au sosit înot din Maroc la Ceuta într-un weekend, în grupuri de 20 până la 30 de persoane. Majoritatea dintre ei au fost apoi expulzaţi în Maroc.

Aceste sosiri de migranţi din Maroc în Ceuta intervin într-un context de tensiuni diplomatice între Madrid şi Rabat.

Marocul, aliat-cheie al Madridului în lupta împotriva imigraţiei ilegale, l-a convocat la sfârşitul lunii aprilie pe ambasadorul spaniol la Rabat pentru a-şi exprima ‘exasperarea’ faţă de primirea în Spania, pentru tratament, a liderului Frontului Polisario (separatist), Brahim Ghali.

Conflictul din Sahara occidentală, fostă colonie spaniolă catalogată drept ‘teritoriu non-autonom’ de către Naţiunile Unite în absenţa unei reglementări definitive, opune de peste 45 de ani Marocul Frontului Polisario, susţinut de Algeria.

Citeşte şi: O tribună plină cu oameni S-A PRĂBUŞIT într-o sinagogă din Cisiordania (VIDEO)! Sunt morţi şi răniţi! – Black News

Frontul Polisario cere un referendum de autodeterminare, în timp ce Rabat, care consideră Sahara drept o ‘cauză naţională’, propune regiunii autonomie sub suveranitatea sa.

Migranţii încearcă cu regularitate să ajungă în Ceuta înotând sau escaladând gardurile înalte de frontieră care separă enclava de Maroc.

Ceuta şi Melilla, cealaltă enclavă spaniolă situată pe coasta marocană, constituie singurele frontiere terestre ale Uniunii Europene cu Africa.