DISTRIBUIȚI
news.ro

Aproximativ 50 de lideri din întreaga lume au cerut joi o mai mare ‘rezistenţă’ şi o ‘cooperare’ sporită la nivel global după pandemia de coronavirus, în cadrul unei videoconferinţe iniţiate de ONU privind finanţarea dezvoltării, la care nu au participat însă SUA, China şi Rusia, relatează AFP, scrie agerpres.

Obiectivul trebuie să fie „de a nu lăsa pe nimeni în urmă”, a subliniat într-o înregistrare video şeful guvernului italian Giuseppe Conte, în timpul evenimentului co-organizat de Canada şi Jamaica.


Citește și : Guvernul de la Roma respinge ideea unor ‘paşapoarte de sănătate’

„Avem nevoie să fim inventivi” şi „să gândim în afara cadrului” obişnuit, a spus preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, reluând idei similare exprimate şi de premierii canadian, Justin Trudeau, şi jamaican, Andrew Holness.

Obiectivele dezvoltării durabile pentru 2030 „sunt mai importante ca oricând”, a declarat şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Trebuie să lucrăm şi să luptăm împreună”, a adăugat ea.

Mai mulţi lideri, precum cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron, au considerat că actuala criză poate fi o „oportunitate” pentru a dezvolta o economie „mai rezistentă”, favorizând în special lupta împotriva încălzirii climatice.

Emmanuel Macron a deplâns „punerea sub un puternic semn al întrebării a multilateralismului” şi a subliniat că „se impun cooperarea” pentru „o sănătate pentru toţi”, „un sprijin pentru cele mai fragile ţări”, în principal din Africa, şi acţiuni în favoarea mediului şi a biodiversităţii.

Citește și : Tentaculele mafiei italiene s-au lipit de peste 100 de milioane de euro din bani europeni

Lumea de după pandemie trebuie să fie dominată de „solidaritate, şi nu de profit”, a spus şi preşedintele costarican Carlos Alvarado Quesada.

De asemenea, premierul britanic Boris Johnson şi-a exprimat speranţa că va exista un elan pentru „a reconstrui mai bine”.

„Trebuie să lucrăm împreună peste frontiere” pentru a evita o nouă pandemie şi pentru a repune lumea pe drumul cel bun, a adăugat şeful guvernului de la Londra.