DISTRIBUIȚI
AFP

Un număr de 640 de clădiri istorice au fost afectate de explozia devastatoare de la începutul lunii august din Beirut, iar 60 sunt în pericol să se prăbuşească, a avertizat joi Unesco, care va conduce mobilizarea internaţională pentru reconstrucţia patrimoniului capitalei libaneze, relatează AFP, potrivit agerpres.

Aceste cifre au fost obţinute în urma unei evaluări realizate de directorul general pentru antichităţi din cadrul Ministerului libanez al Culturii, Sarkis Khoury, citat de Unesco într-un comunicat.


Citește și: INCENDIU puternic în California (VIDEO)! Sute de case au fost evacuate!

În total, „cel puţin 8.000 de clădiri” au fost avariate, majoritatea în vechile cartiere Gemayzé şi Mar-Mikhaël, a afirmat Sarkis Khoury, care a solicitat „lucrări urgente” pentru a preveni ca daunele suferite să nu se agraveze odată cu sosirea ploilor în toamnă.

Explozia a avut de asemenea „un impact asupra unor muzee importante, precum Muzeul Naţional din Beirut, Muzeul Sursock şi Muzeul Arheologic al Universităţii Americane din Beirut, precum şi asupra unor spaţii culturale, galerii şi situri religioase”, se menţionează în comunicat.

Unesco a anunţat totodată că va conduce mobilizarea internaţională pentru recuperarea şi reconstrucţia moştenirii culturale şi a patrimoniului capitalei Beirut.

Citește și: Un ministru și apropiat al lui Maduro este infectat cu coronavirus

Organismul ONU afirmă că a „mobilizat organizaţii culturale şi experţi importanţi din Liban şi din străinătate”.

Explozia care a devastat cartiere întregi din Beirut a provocat moartea a 171 de persoane şi rănirea altor peste 6.500.